ПОЩА Да се събудим
Дата: Tuesday, May 12 @ 09:13:13 UTC
Topic:


На 3 май 2015 г. се навършиха 71 години от убийството на Вела Пеева в местността “Бялата скала”, недалеч от хижа “Кладова”. До лобното й място да се поклонят в този ден стигнаха двама туристи от ТД “Юндола” преминали по маршрут: местност “Ачовица” - заслон “Драгиче” - скала “Печенег” - хижа “Кладова” - лобното място на Вела и четирима ентусиасти с водач Иван Семерджиев откъм изворите на Самоводица.


Възпоменателните плочи бяха почистени от клони и шума, подменена бе счупената снимка на Вела и до избелелия трикольор поставени свежи цветя.
Нямаше слова и речи, само мълчание, разкъсано от няколко изстрела! Толкова! И какво ли повече би могло да се направи - тук горе гората още спи в ледената прегръдка на нестопените преспи сняг, гражданството и обществените организации ги няма, общинското управление мълчи. Е, денят е отбелязан пред гроба на Вела в местността “Казармата” , но кога ще се събудим за нещо повече или ще се посещават само природни и исторически обекти, достъпни с автомобил и битката ще е само за собственост на хижите и за шефските места в общинските предприятия? Кога ще се възстанови пътеката от хижа “Кладова” до лобното място с мостчетата, заслоните и чешмите? Кога ще се премахне, ако не да се възстанови, падналата ограда около историческото място? КОЙ и КОГА? Кога ще се събудим?
Туристи от ТД “Юндола”

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10610