Давам си оценка “Добър 4”
Дата: Tuesday, November 02 @ 09:23:14 UTC
Topic: Политика


Така отговори на първия ми въпрос кметът на община Ракитово инж. Димитър Андонов почти една година след спечелването на местните избори. Почти, защото той встъпи в длъжност след балотаж в началото на ноември, а според него същинската работа на екипа му е започнала едва през пролетта. Основната цел на мандата си г-н Андонов определя като превръщане на общината в център на екотуризма, ловния туризъм, балнеолечението. Надява се, че упоритата работа на неговия екип в тази посока ще постави основите на това развитие. Но за да се осъществи начинанието, е необходимо да се реши радикално въпроса с водоснабдяването. През изминалата първа година от управлението са разработени и финансирани от Комисията по бедствия и аварии каптирането на дере “Бял път”; спечелен е проект за 300 000 лева за водоснабдителната мрежа в Костандово; разработен е и проект за Ракитово за допълнително водоснабдяване от “Тупаров чарк”, който е внесен за одобрение и финансиране от САПАРД. Към ракитовската община като място за живеене и туризъм има апетити. Израелски граждани са закупили 4 къщи в с. Дорково. Създадено е смесено сдружение между “Кънтри клуб” Ракитово и Център за биологично разнообразие с англичани за развитие на ловни бази, туризъм и т.н. Английските партньори искат да им се осигури земя за дивечовъдство и построяване на хижи за туризъм. Като добре свършена работа и полезни придобивки за населението кметът определя откриването на звено “Спешна медицинска помощ”, което е добре оборудвано и с дарената от Италия линейка. Също запазването на Противопожарната служба, за която бяха отпуснати 2 щатни бройки и също получи пожарен автомобил от Германия. Г-н Андонов изказа още веднъж своята благодарност на г-н Христо Тупаров, с чиято помощ са пристигнали тези автомобили.
В началото на манадата си на една среща при областния управител на въпроса му за развитието на общината г-н Андонов споделя, че “в Ракитово сметта да събереш, ще направиш впечатление”. През изминалия период сметта се събира редовно, което не означава, че Ракитово и околните селища са чисти. Проблемът е в съзнанието на жителите на общината. Контейнерите се ползват, за да се изхвърлят отпадъците около тях, а всяко празно място между къщите се ползва за бунище. Иначе критики относно чистотата се чуват редовно от хората, но ако пометат пред къщите си и започнат да изхвърлят отпадъците в кошовете и контейнерите, гледката ще бъде по-привлекателна. Добре е гражданите да пазят хубавото. С болка г-н Андонов споделя, че засадените през пролетта теменужки пред музея и цветята на кръстовището за Костандово са откраднати за 2-3 дни, а шахтите по улиците липсват и създават опасност от контузии. Всички тези несгоди не обезсърчават кмета и неговия екип и той е убеден, че редовното поддържане на чистотата и облагородяването на зелените площи ще бъде стъпка към възпитание на съзнанието ни като граждани.
В момента се работи по ремонта и модернизирането на градската тоалетна. Закупени са 12 компютри за нуждите на общинска администрация. До края на годината се очаква отпускане на 2 щатни бройки полицаи за нощни дежурства, асфалтира се пътят до крепостта “Цепина”.
На въпроса ми какво го е предизвикало да внесе в сесията въпроса за излизането на Община Ракитово от акционерното дружество “Сютка 2000” г-н Андонов обясни, че минималният дял на нашата община в дружеството и фактът, че целият терен на проекта е в Ракитовското землище, а предполагаемите средства ще постъпят в хазната на съдружниците, обезсмисля настоящото ни участие. Той не е против реализирането на проекта, но смята, че самостоятелното излизане с него на пазара на инвеститорите ще е по-добрата алтернатива за Ракитово.
Естествено, попитах г-н кмета и за мнението му по въпроса за интеграцията на ромите, който бе разискван на няколко срещи в общината много разгорещено. Неговото мнение е, че спускането на директиви отгоре за радикално решаване на проблема не отчита истинската реалност, където водещо е желанието на родителите. А вратите на всички общински училища са отворени за всеки, който иска да учи в тях.
Благодаря на г-н Андонов, че отдели от времето на годишната си отпуска, за да говорим за проблемите на общината, успехите и трудностите през първата година от неговия мандат.
Невена ПавловаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1086