С преклонение към България
Дата: Tuesday, August 11 @ 08:51:46 UTC
Topic:


Била си завладявана, но роб не си била - възкръствала си в боя.
И люлка топла е била,
и гроб за твоите деца
Земята твоя.
С колко обич и топлота велинградският поет Иван Коев се обръща към родината ни България. След проведените неотдавна походи до Дорково, Мелник, Сандански, Рупите, в края на месец юли ентусиазирани членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Велинград отново се отправихме на пътешествие.


Този път към София, с цел посещение на Националния вовенно-исторически музей.
По-възрастните хора със съжаление отбелязваме, че в последните години стана изместване на човешките ценности. Нужно е ново възраждане на духа, на вярата, че държавата ни с хилядолетна история ще върви към по-добро бъдеще. С благородна цел в автопохода бяха включени и младежи и ученици.
В обширния двор на музея са изложени различни видове бойна техника от по-далечни и по-близки времена: топове, танкове, огнехвъргачки, самолети и др. Посрещнаха ни двама млади, учтиви екскурзоводи. Сградата с подредените експонати ни се стори огромна. На трите етажа са представени военни съоръжения от различни епохи - от шлемове и стрели на траки и древни гърци до най-модерните изобретения на съвременната военна техника. Развълнува ни фактът, че българско бойно знаме не е попадало във вражески ръце. Впечатлиха ни оригиналните картини на руски и български художници, изобразяващи батални сцени.
Героичната история на България е представена сякаш на длан. Колко хубаво би било, ако всички български ученици имат възможност да посетят музея.
На връщане запалихме свещи в манастира “Свети Мина” за загиналите в битките за славата на Отечеството и за благоденствието на съвременна България.
Мария Милова, секретар на СОСЗР-Велинград

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10884