СДС: Беев иска Велинград да е частен град
Дата: Tuesday, December 14 @ 09:47:05 UTC
Topic: Политика


На общо събрание на 11 декември СДС направи оценка за работата на Общинската администрация и кмета на общината за последната година. Председателят на синята партия д-р Цветан Дафов предложи критичен анализ за утвърдения от Фидел Беев феодален начин на управление (акценти от него публикуваме отделно), а след това започна дискусия.
Атанаска Хрисчева припомни, че е първият човек, свален от длъжността си от Ф. Беев “по подъл и мръсен начин”, с огромна манипулация на общественото мнение с помощта на “ББтв”. Според нея “Инициативният комитет” от “ВКТВ” е постановка, в него има хора с доказани финансови нарушения, които изнасят от фирмата квалифицирана информация. Простите сметки показват, че не може да се говори за източване на “ВКТВ” от страна на софийската фирма “ЕВКК”, каза г-жа Хрисчева и посочи: годишната печалба на “ВКТВ” е 650 000 лева, събираемостта е около 80% - тоест приходите де факто са около 520 000; от тях 400 000 лева е фонд работна заплата и остават по 10-12 000 лева месечно, с които се плащат горива, ел. енергия, реагенти и други разходи - няма какво да се източи. Но с пропаганда хората се настройват срещу “ВКТВ” и не си плащат водата. Оказа се, че темата “ВКТВ” никак не е безразлична за членовете на СДС и те поискаха пълни разяснения защо е било нужно да се сключи договор със софийската “ЕВКК”. Д-р Дафов обясни, че е подписал договора след решение на Общинския съвет и на комисия с представители от всички политически сили, а целта е била чрез “ЕВКК” да се осигурят инвестиции за общината и възможности с проекти да се търсят пари от европейски фондове. Таня Гончева, зам.-председател на СДС, определи програмата на Фидел Беев така: да се намести като доставчик на общината и посочи, че засега той не зарежда единствено канцеларски материали, защото още няма книжарница. “Имаме срещу себе си феномен, който е решил да завладее града. Ние сме в тоталитаризъм и това породи почти революционна ситуация във Велинград!”, заяви г-жа Гончева. “Велинград е частен град! Не е тоталитаризъм, а е феодализъм. Има страшна негативна реклама за града ни, който върни назад”, бе мнението на г-жа Връбка Гугалова.
Г-жа Екатерина Михайлова се изказа критично за несвършената работа по проекта “Сютка” и заяви, че няма смисъл този проект да се залага в предизборни програми като “Мечтание” на Шуман. Д-р Дафов опонира, че в случая общината трябва да действа гъвкаво - сега да развива други приоритети, но проектът “Сютка” да стои в дългосрочен план. Той алармира за огромната опасност общината да не успее да направи свой план и стратегия за развитие до крайния срок 20 февруари 2005 г., което би провалило участието ни в проекти по предсъединителните и структурните фондове на ЕС. Не сме врагове на общината, постоянно говорим за това в Общинския съвет, но няма синхрон, няма нормална комуникация с ръководството на общината, смята д-р Дафов. Кметът на Сърница Шукри Якубов коментира изказване от залата, че на Ф. Беев ще му дават пари, за да насажда етническа омраза. Всички политически партии и организации въобще не трябва да посягат към етническата карта. Независимо кой е кандидат за кмет, този проблем не трябва да се намесва. Възникнат ли искри, ще се разпали огън и партийните нагласи ще отидат на заден план, категоричен бе Ш. Якубов.
В края на събранието бе обсъден проблема как ще се стигне до избирателите, които се интересуват единствено от това, че пътуват и се къпят без пари. Д-р Дафов заяви, че Ф. Беев бере плодове от социалната политика на управлението на СДС и посочи, че безплатният ден за пенсионери в баните е заложен в договора за концесия от СДС. Събранието бе последвано от пресконференция, на която д-р Дафов приведе два примера за натиска, на който са подложени общински съветници: Стефан Асенов от партия “Рома” е уволнен с намесата на Ф. Беев, тъй като не приел условието да се включи към неговата група. За първи път искам публично да заявя, че същият случай бе и при мен - Беев постави условие аз да напусна като съуправител на “ДКЦ 1”, каза д-р Дафов и обвини сваления кмет, че използва властта за лични интереси, тормоз на хората и намеса в личния им живот, че прави опит за построяване на частен град и поставяне на много хора в зависимост от един човек. Като тормоз на хората бе определено, че умишлено няма осветление по улици, на които живеят общински съветници, същото е положението и в махалата на бившия кмет на Враненци. Няма коалиция, има приоритети за общината, каза д-р Дафов в отговор на въпрос дали СДС ще се коалира включително с БСП за кметските избори. Той припомни, че когато има национални интереси като членството в НАТО и ЕС, СДС и БСП са гласували заедно. Ситуацията във Велинград е такава, че СДС е готов на компромис, за да се възстанови нормалният живот в общината. Пожелавам на г-н Беев успех, но не може да се конфронтира с всички, каза лидерът на СДС.
На въпрос за обвиненията към съветниците, че с отстраняването на Стоян Дулев като временен кмет подменят вота на избирателите, д-р Дафов отговори, че зад гласувалите срещу г-н Дулев 20 съветници също стоят гласовете на техните избиратели.
Кой създаде явлението Беев, преди 1.5 година добре комуникирахте с него? На този въпрос д-р Дафов отговори, че е уважавал г-н Беев като доказан бизнесмен, но по време на управлението на СДС са гледани интересите общо на частния бизнес и са толерирани всички инвеститори - “Двореца”, “Олимп”, концесиите и др. Мерили са с един аршин, а сега Ф. Беев защитава единствено собствения си интерес.
Д-р Дафов коментира и назначението на Соня Чавдарова за зам.-кмет. Г-жа Чавдарова е в договорна и финансова зависимост от Ф. Беев, а като зам.-кмет ще смесва PR-кампания с изборната дейност, заключи председателят на СДС.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1161