Силата е в работата и любовта към нея
Дата: Tuesday, December 21 @ 08:49:36 UTC
Topic: Култура


С три въпроса се обърнахме към г-жа Грета Кадьова, чийто живот от 1969 г. е свързван с ансамбъл “Драгиново”:
- Г-жо Кадьова тази вечер за вас е?
- Вечерта на 35 години труд и пак труд. Удоволетворена съм, че сред гостите е и съпругата на Васил Кривошийски - Лябка, защото със съпруга й през 1969 г. създадохме той мъжката певческа група, а аз женската. В последствие те прераснаха в Ансамбъл за автентичен фолклор “Драгиново”. Неговата и моята мечта се сбъднаха и аз съм щастлива. Щастлива съм още и защото тази вечер през съзнанието ми минаха всичките тези 35 години и много от момчетата на Ансамбала сега свирят по цяла България и даже в чужбина. Нас ни познават почти цяла Европа и Балканският полуостров, но завинаги у мен ще остане онова неповторимо чувство, което изпитах на алпийския връх, на който пяхме - няма уредби, няма усилватели, само нашите гласове и небето. Щом се сетя за чужбина, за това се сещам - как ние от Драгиново поздравихме Алпите с нашите неповторими песни. Това е! Ние направихме невъзможното - Родопа планина поздрави Алпите!
- Вие сте художествен ръководител на ансамбъла от неговото създаване. Какво не трябва да прави един ръководител?
- Никога да не мисли за пари, когато работи с хора, които са свързани с изкуството.Аз винаги съм се срамувала да искам пари за това, което ми е дал Господ. Може би затова толкова много обичам ансамбъла. Ако поставиш на първо място парите, е абсурд да направиш нещо истинско. Силата е в работата и любовта към нея! Моят девиз е “Свърши си работата и покажи какво си направил”. Никога не говори предварително, нека хората те хвалят. И тука искам да поздравя нашия хореограф Александър Пеев за неговата младежка всеотдайност.
- В навечерието сме на светли празници, вашите благодарности и пожелания?
- Благодаря на всички наши самодейци за отделеното време и всеотдайния им труд, че се радваме заедно на песента, танца и наградите. Благодаря на всичките ни спонсори, на Албен Бакърджиев и на бай Стойко Юнаков за подарения от него акордеон. Пожелавам на всички самодейци от Драгиново, Велинград и общината и на техните семейства здраве,весели празници и щастлива 2005 година!
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1166