След 4 дни протести - по 50 лева за празниците
Дата: Monday, December 27 @ 10:42:48 UTC
Topic: Общество и наука


Четирите работни дни преди Бъдни вечер работниците от общинската фирма “Стройком” протестираха пред сградата на общината. Вр.и.д. кмет Стоян Дулев и органите на МВР не разрешиха провеждането на гражданско неподчинение с блокиране на пътя на моста над река “Мътница”. Работниците се съобразиха с разпоредбата, въпреки че от месеци са без заплати, а фирмата върви към фалит, тъй като общината не плаща за извършваното от тях почистване на града.
Още в първия ден на протеста (20 декември) бяха заявени исканията: общината да приведе крайно нужните 160 000 лева, гласувани и одобрени от Общинския съвет за покриване на заплатите и разходите по почистването от август насам. Нито вр.и.д. кмет Ст. Дулев, нито някой от заместниците му се срещна с протестиращите. Във вторник г-н Дулев излезе в болнични, а зам.-кметът Реджеп Ходжов прие за среща представители на инициативния комитет на протеста и управителя на “Стройком” инж. Кютов. Срещата протече бурно, медиите не бяха допуснати, а пред кабинета на зам.-кметовете охраняваше полицай. След разговора г-н Ходжов вместо да обяви позицията на общината, предпочете да навика и да изгони журналистите, затръшвайки със завиден замах вратата на кабинета. Зам.-кметът Соня Чавдарова, пред която протестиращите също изложиха проблема, запази пълно мълчание.
В сряда Р. Ходжов все пак благоволи да разговаря с протестиращите. От името на Ст. дулев той пое ангажимент решението на Общинския съвет за отпускане на 160 000 лева да не бъде спирано и да се търси становище от Сметната палата какво може да се плати. (Казусът е твърде заплетен, тъй като е налице договор за почистване между общината и “Беев и Беев”, но в същото време се води и съдебно дело за обезсилването му, което умишлено с протака с неявяване на общината и “Беев и Беев”. Кашата забърка вр.и.д. кмет Стоян Дулев, който подписа с “Беев и Беев” с т.нар. “предварително изпълнение” и след като не се съобрази с две определения за спиране на договора от съда, се стигна до положението две фирми за чистят Велинград и да претендират за пари от общинската хазна).
В четвъртък напрежението ескалира, тъй като пред Коледа хората разбираемо искаха да получат изработените от тях пари. Пред общината бе паркиран сметовоз с натоварен върху него контейнер. Работниците удряха по контейнера, по кофи и тенекии и скандираха “Искаме парите”, “Всеки ден ще е така до заплатата”, “Долу Дулев!” и пееха “Боят настана, тупкат сърца ни”. Научавайки, че същата вечер е коледният банкет на администрацията, хората започнаха да викат “Ще дойдем на банкета” и се заканиха, че ще заведат и децата си да вечерят на кметската маса.
В крайна сметка следобед на 23 декември протестиращите постигнаха частичен успех: зам.-кметът Р. Ходжов е подписал на “Стройком” да бъдат преведени пари за дейността в периода от 1 до 9 август (датата, на която е подписан договор с “Беев и Беев”). Сумата стигна хората да получат по 50 лева, за да сложат нещо на празничните си трапези. Но финансовото положение на “Стройком” със сигурност ще бъде тема и на 2005 година.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1189