Атанас Водев е новият временен кмет на община Велитград
Дата: Monday, December 27 @ 17:17:09 UTC
Topic: Политика


В петък, 23 декември, Върховният административен съд постанови две определения, с които обезсилва определенията на Пазарджишкия окръжен съд (ПОС) за спиране на две решения на Общински съвет - Велинград. Окончателната дума на ВАС доведе до поредната смяна на кметския стол: новият временно изпълняващ длъжността кмет на Община Велинград е г-н Атанас Водев, досега общински съветник от НДСВ и директор на Бюрото по труда.
Хронологията на събитията накратко: на 29 ноември Общинският съвет с 20 гласа при тайно гласуване отстрани като вр.и.д. кмет Стоян Дулев, а той заведе жалба срещу решението в ПОС. На 9 декември Общинският съвет реши да приложи така нареченото “предварително изпълнение” за свалянето на г-н Дулев и избра за вр.и.д. кмет Атанас Водев, включвайки и в това решение “предварително изпълнение”. На 10 декември пред общината протестираха привърженици на Фидел Беев , а по две жалби на Ст. Дулев ПОС издаде две определения за спиране решенията на местния парламент от предишния ден. На 11 декември Общински съвет - Велинград обжалва двете определения пред ВАС. На 23 декември ВАС реши: обезсилва определенията на ПОС от 10 декември и прекратява производствата по делата. Определението на ВАС е окончателно.
В късния следобед на 23 декември избраната от Общинския съвет комисия за приемане и предаване атрибутите на кметската власт пристъпи към изпълнение на задълженията си. Сградата на общината бе празна, тъй като служителите бяха пуснати по-рано в предпразничния ден. Пред общината имаше полицейска охрана, а по-късно председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и новият вр.и.д. кмет Атанас Водев дадоха пресконференция в кметския кабинет.
Г-н Кехайов обяви, че след окончателните определения на ВАС няма юридически пречки за спиране на решенията на Общинския съвет за отстраняване на Стоян Дулев и избор на Атанас Водев за временен кмет на общината. Затова комисията от петима общински съветници в присъствието на полицейски служители и на дежурния в общината е отворила вратата на кметския кабинет. Отварянето е станало с помощта на специалист-ключар, след което комисията е направила опис на документацията в кабинета. (Кметският кабинет стои заключен от деня, в който Ф. Беев бе свален от поста).
Кабинетите на Стоян Дулев и зам.-кметовете и на главния архитект са запечатани, без да се описва документацията. Такава е била молбата на зам.-кмета Р. Ходжов, с когото комисията се е свързала в Пазарджик, тъй като Ст. Дулев същия ден бе в болнични.
Полицейското присъствие г-н Кехайов обясни с писмо от Окръжна прокуратура с дата 13 декември, адресирано до РДВР - Пазарджик и Областна управа при необходимост да се вземат нужните мерки за спазване на законите. За ситуацията във Велинград са били сигнализирани РДВР и областния управител. Н. Кехайов и Ат. Водев отговориха на въпроса защо толкова бързо се изпълнява решението на ВАС. Според г-н Кехайов причината е да се създаде по-голяма сигурност и да няма съмнения за изнесена информация през почивните дни. Г-н Водев припомни, че от 9 декември решенията на Общинския съвет са в сила и че изпълнението им на 23 декември е дори закъсняло във времето. За да бъде всичко в рамките на закона, след определенията на Пазарджишкия съд, Общинският съвет подаде жалби пред ВАС и то в момент, когато предварителното изпълнение още не бе спряно. Изчакахме решението на ВАС, за да няма никакво съмнение в законността на нашите действия, за да не се дава повод за напрежение, подчерта Ат. Водев.
В понеделник сутринта Стоян Дулев и Соня Чавдарова дойдоха в общината, за да уведомят, че са подали жалба в прокуратурата за запечатването на кабинетите. Атанас Водев проведе работни съвещания с директорите на дирекции и главния счетоводител, за да уточнят съвместните принципи на работата. Новият временен кмет се срещна и с всички служители на администрацията, пред които заяви, че уволнения на политическа или личностна основа са недопустими и няма да бъдат прилагани. За да няма сътресения в работата и да се осигури нормален ритъм за приключване на финансовата година, всяко звено ще изготви отчет-анализ за дейността си. С политическите партии ще водя общи консултации за попълване на незаетите щатове в администрацията като водещо ще е експертното начало, заяви г-н Водев.
В понеделник за среща с новия временен кмет се очакваше да дойде и областният управител Иван Димитров
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1193