Велийца пази спомена за загиналите в първия ден на войната
Дата: Tuesday, October 11 @ 09:56:58 UTC
Topic:


На 5 октомври групи велинградчани се събраха в две местности, свързани с началото на Балканската война. На Кара тепе и на връх Велийца бяха организирани тържества по повод 104 години от сраженията, в които са взели участие стотици мъже от нашия край.


На връх Велийца, на 1715 м надморска височина, се издига възстановеният паметник с имената на загиналите 33 войници от 39 Пловдивска пехотна дивизия и 9 войници от 27 Чепински полк в първия ден от Балканската война. Панахида в тяхна памет отслужи отец Данаил Голомехов от Якоруда. Кметът на община Велинград Костадин Коев, зам.-кметът Сергей Кичиков, кметът на Кръстава Салих Узунов, представители на запасното войнство и на граждански сдружения поднесоха цветя и венци на паметника, увековечил подвига на загиналите в битката на 5 октомври 1912 г. Догодина редом с паметника на Велийца ще бъде издигнат и кръст, който ще бъде дарен от отец Данаил, а архитектта от Смолян е обещала да дари проект за параклис.
Възстановка на първия залп от сражението направиха участници в клоновете на Национално дружество “Традиция”: “Родопчани“ Велинград, “Поп Груйо Бански” с. Баня, община Панагюрище и “27-ми Чепински полк” Панагюрище. Кметът Костадин Коев заяви, че трябва да помним и всяка година да бъдем тук, за да отдаваме своята почит към силата и несломимия дух на българския войник, да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещото на нашата родина.
Панахидата и поклонението на Велийца бяха организирани от Управителния съвет на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик с председател подполковник Христо Христосков, съвместно и с подкрепата на община Велинград, СОСЗР Велинград, Ротари клуб Велинград, Централния съвет на СОСЗР София, Областна администрация Пазарджик, Регионален исторически музей Пазарджик, Общобългарска фондация “Св. Георги Победоносец“ Якоруда и сдружение “Български юнак”.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=12134