За първи път: базар за бездомните кучета във Велинград
Дата: Tuesday, December 20 @ 11:06:07 UTC
Topic:


На 17 декември на центъра на Велинград се състоя първи по рода си благотворителен базар за бездомните кучета. Зад щанда с различни стоки застанаха Елена Юзел и Гергана Жуглева, които са доброволци към приемния дом за безстопанствени кучета в нашия град. Те споделиха, че главната им цел е да запознаят хората, че във Велинград има такова място, в което се полагат грижи за кучетата, останали без дом.


Приемният дом (в района на оранжериите “Булгарцвет” на входа на града) е организиран изцяло на доброволни начала. Той не е приют за кучета, тъй като не отговаря на стандартите за такъв. Буквално всеки ден доброволците получават сигнали за изхвърлени новородени кученца, за болни, измръзнали и безпомощни животни в различни точки на града. Със собствен транспорт и усилия те приютяват кучетата, но битовите условия не позволяват настаняването на повече от 30 кучета едновременно. В приемния дом кучетата се ваксинират, маркират, обезпаразитяват, лекуват. За някои успяват да намерят осиновители, като работят с неправителствени организации от София. Радващо е, че през последния месец има 6 осиновявания, като едно от кученцата предстои да пътува за Холандия.
Най-труден и първостепенен по важност е въпросът с осигуряването на храна за животните. Затова събраните от благотворителния базар средства ще са предимно за кучешки храни. Във връзка със зимните студове приемният дом се нуждае от къщички, сено, трици, стари дюшеци и одеала, от купички, кофички, тендежи и други съдове за вода и храна. След призива от преди седмица се намериха хора, които протегнаха ръка за помощ - сред тях Георги Тилев и Лили Арсова, които дариха храна.
Искаме хората да разберат, че убиването, тровенето, изхвърлянето на кучета не решава проблема, допълват двете млади жени. Те мислят за създаване на неправителствена организация във Велинград, която да обедини усилията на повече доброволци. Имат идея през пролетта да направят и голям благотворителен концерт в помощ на бездомните кучета. Повече информация по темата, телефони и банкова сметка за дарения ще намерите в “Осинови куче - Велинград” във фейсбук.
Елена Баева

ОТЧЕТЪТ НА ОБЩИНАТА:
Два дни преди благотворителни базар на последната сесия за 2016 г. Общинска администрация представи отчет за дейностите по овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Велинград. Според данните в отчета на 22 декември 2015 г. е подписан договор между общината и ЕТ “Химбеере - Александър Георгиев”, по силата на който общината е предала на фирмата 118 броя ушни марки за маркиране на бездомни кучета. Към този договор има подписан анекс от 22 януари 2016 г. за услуга за временно приютяване и отглеждане на безстопанствени животни. През 2016 г. в рамките на този договор са заловени и закарани 55 броя кучета. Годишна такса за притежаване на куче в размер на 10 лева във Велинград за 2016 г. са заплатили собствениците на едва 17 регистрирани кучета. От общината отчитат още, че Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета ще бъде актуализирана, но това ще стане след очакваните изменения в Закона за закрила на животните.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=12360