Съживената гара Цепина става дом и музей на теснолинейката
Дата: Tuesday, August 29 @ 10:05:04 UTC
Topic:


На 3 септември в сградата на гара Цепина ще бъде открит първият и единствен по рода си Дом-музей на единствената действаща в България теснолинейка Септември - Добринище. Датата 3 септември не е случайно избрана, а съвпада със 101 години от раждането на идеята за построяване на теснопътната жп линия и 91 години, откакто тя е факт.


Инициативата е на гражданското сдружение “За теснолинейката”, чийто млад председател Кристиан Ваклинов заслужено е наричан спасителя на Родопската теснолинейка. За малкото влакче, свързано с живота и работата на толкова много хора от нашия край, Кристиан винаги говори с нескрита съпричастност. Ето какво споделя дни преди откриването на музейната сбирка в гара Цепина: “Точно 2 години изминаха, а сякаш бе преди седмица, когато на Голяма Богородица спрях на спирка Цепина, за да снимам влакчето. В малкото минути преднина, които имах, огледах сградата. Изоставена през 2004 година, тя се бе превърнала в същинска развалина. Счупените стъкла, разбитите врати, зяпналите зловещо изкъртени ъгли и мухлясалите стени правеха величествения планински пейзаж зловещ. Сърцето ми се сви. Но след секунди съзерцаване и връщане на лентата с кипящия тук трудов живот, в съзнанието ми дойдоха вярата и смелостта да се опитам да съживя старата гара. Е, щастливец съм, защото за две години сбъднахме мечтата ми теснолинейката да има своя Дом-музей!”
Изоставената сграда на гара Цепина е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на повече от 20 души в продължение на две години. Част от снимките на сградата преди и сега показват колко много работа е свършена от тези хора, при това абсолютно безвъзмездно, със собствен транспорт и средства, водени от любов към теснолинейката, с респект към нейната история и загриженост за нейното настояще и бъдеще.
Новият музей има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснопътна жп линия у нас. Наред с над 200 снимки, за чието експониране огромна помощ оказа велинградското фото “Класик” с президент Красимир Ангелов, ще видим много ценни предмети и облекла, чрез окито оживява историята на теснолинейката.
Събитието продължава традицията, която гражданското сдружение "За теснолинейката" постави през 2016 г. - всяка първа неделя на месец септември да бъде празник на теснолинейката. Вековният юбилей миналата година бе посетен от над 500 души от различни държави и краища на България. На 3 септември 2017 г., в 14.30 часа на гара Цепина са добре дошли всички ентусиасти и любители на Родопската теснолинейка!
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=13076