Върша си работата и ще я върша, докато се произнесе съдът
Дата: Tuesday, April 05 @ 08:44:57 UTC
Topic: Общество и наука


Временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев:
На 1 април временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев даде първата си пресконференция след изборите на 12 февруари т.г. Г-н Водев засегна най-актуалните за общината теми, сред които на първо място бе ситуацията от последните дни. Врид кметът бе категоричен, че
НЯМА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ГРАЖДАНСКОТО НЕПОДЧИНЕНИЕ
Той разказа, че вечерта преди блокирането на общината се е провела неформална среща с участието на началника на полицията, районния прокурор, временния кмет и членове на така наречения Инициативен комитет за стабилна местна власт. Разяснени са били задълженията по Закона за митингите и събранията, според който те трябва да подадат молба за разрешение на протестните действия до кмета на общината. Въпреки че такава молба не е била депозирана, на 31 март сутринта група граждани блокира сградата на общината. Проверката показала, че Инициативният комитет е нелегитимен, тъй като няма никаква регистрация по Закона за допитванията до народа. По призива на ИК хората са се събрали на “гражданско непочинение”, но законът не предвижда такава форма на протест. Сезирахме органите на реда, защото бе нарушен общественият ред; служителите на общината не бяха допуснати до работните си места и хората бяха лишени от административни услуги; много граждани не успяха да си платят данъците, за които сроковете изтичаха същия ден, обяви врид кметът Атанас Водев. Той подчерта, че протестът не е имал организатор, цели и искания и че всеки има право да изразява своето мнение, но при спазване на законовия ред, без да се нарушават правата на останалите граждани. По въпроса, че протестиращите го обявяват за незаконен временен кмет, г-н Водев припомни, че Окръжният съд е потвърдил решението за неговия избор и е определил като незаконосъобразна жалбата на Стоян Дулев срещу това решение на Общинския съвет. Съдебното решение е предоставено на Георги Пачалов от т.нар. Инициативен комитет, но липсва и дума за него в декларацията на комитета.
НОВАТА
СТРУКТУРА НА ОА
Главната цел на промените в структурата на Общинска администрация е оптимизацията на работата, заяви А. Водев. В момента в общината има 4 дирекции без директори и за попълване на местата ще бъдат обявени конкурси. Администрацията работи добре, най-радващо е, че от 3 месеца са възстановени нормалните връзки между администрацията и Общинския съвет. Възстановени са и прекъснатите при предишното управление контакти с важни общински асоциации като НСОРБ, АРО, “Хебър” и др.
ПРОЕКТНА
ГОТОВНОСТ
Атанас Водев обяви основните проекти, по които работи общината:
* към Министерството на екологията са одобрени два проекта, по които ще бъдат получени безвъзмездни средства за водоснабдяване на Сърница - 900 00 лева и Света Петка - 1 500 000 лева. Чака одобрение проект за 1 850 000 лева за Драгиново. Проектира се пречиствателна станция на изхода на Велинград за 4 милиона евро, чието финансиране е възможно да се осъществи през 2006 г.
* към Министерството на регионалното развитие са депозирани 4 проекта по 100 000 лева за канализация, асфалтиране, подпорни стени и кръговото движение пред жп-гарата във Велинград. На 29 март е входиран проектът за околовръстния път от бензиностанцията на “Братя Бееви” до Клептуза, който е бил съгласуван от областното Пътно управление без забележки. Очакват се безвъзмездни средства до 50 000 лева и по линия за безопасността на движението.
* пред Областна администрация са подадени 6 предложения за малки демонтрационни проекти до 15 000 лева.
* от Министерството на труда и социалната политика е одобрен проект за 370 000 хиляди лева от Социалния инвестиционен фонд за осовен ремонт на СОУ “В. Левски”. По проект “Красива България” са одобрени вътрешните ремонти на читалище “Отец Паисий” и Дома за възрастни хора “Ела”. Министерството на финансите ще върне по 40 000 лева от парите, с които общината съфинансира проектите към СИФ и “Красива България”. С върнатите средства А. Водев ще предложи да се ремонтират църквата в Каменица и джамията в Крастава.
* по проект за енергийна ефективност училището в Сърница получава 80 000 лева за саниране, а за цялостен ремонт са нужни 400 000 лева, за които също ще се кандидатства.
Очаква се отговор от министър В. Иванов-Лучано за подпомагане на детско-юношеския спорт, има готов проект и за ремонт на болницата. Проектите не са в идеен вариант, а са на дневен ред и тяхното управление ще бъде изпитание за администрацията и Общинския съвет, подчерта временният кмет.
СТАТЕГИЧЕСКИ
НАМЕРЕНИЯ
Предстои взимането на стратегически решения за важни за общината обекти като Плажа и Пазара. Ще има обществено обсъждане на идеите, ще се преценят най-добрите финансови параметри, декларира още веднъж г-н Водев. Ще се работи по обща стратегия за геотермалната енергия и минералните води, като до два месеца трябва да е ясно фактическото състояние на подземната водопреносна инфраструктура. Ще се направи прецизен анализ на договора за съвместна дейност между “ВКТВ” и водното сдружение “ЕВКК” и ще се разговаря с двете страни за оптимално решение. Подновяват се и преговорите за откриване на офис на Данъчна служба във Велинград, като според временния кмет имаме достатъчно аргументи да го защитим пред Министерството на финансите.
ПЛОЩАД “В. ЛЕВСКИ” В КАМЕНИЦА
По време на блокадата пред общината имаше граждани, протестиращи заради слухове за затваряне на улици на площада пред читалището в Каменица. Временният кмет показа пред медиите проект, изготвен от арх. Консулова и съгласуван с КАТ. Идеята е движението на автомобили и автобуси да бъде организирано така, че да не застрашава пешеходците. За целта ще се обособи паркинг с 8 места и ще бъде повдигнато платното, за да се обособи автобусната спирка. Улиците “Даме Груев” и “Сокол” няма да бъдат затворени. Ще се маркират пешеходни пътеки и ще бъде направено озеленяване. За да спре профучаването на коли по диагонал от бул. “Съединение” към ул. “Даме Груев”, ще се оформи завой, като кафене “Точи” ще ползва 13 кв.м. общинска площ. Тази площ е прилежаща към заведението и за нея собственикът Ст. Ушев ще плаща тротоарно право, разясни А. Водев. Проектът на г-н Ушев е на стойност 32 000 лева и се търси финансиране от ИСПА.
Г-н Водев отговори и на въпрос дали очаква обстановката във Велинград да се успокои или ескалацията на напрежението ще продължи: “За 2 месеца с нищо не съм дал предпоставки за нагнетяване на напрежение. Върша си работата и ще я върша, докато се произнесе съдът. Не бива да се допуска напрежение, нито нарушения на обществения ред.”
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1359