Общината удържа блокада и “бомба”
Дата: Tuesday, April 05 @ 08:48:05 UTC
Topic: Криминална хроника


Сутринта на 31 март 2005 г. сградата на община Велинград бе блокирана от протестиращи привърженици на Фидел Беев, познати и от други подобни протести. Сигнал за гражданско неподчинение даде декларация на Инициативен комитет за стабилна местна власт, прочетена от телевизионния екран от д-р Нели Дремалова на 25 март. Часове преди протеста официално бе обявено решението на Пазарджишкия окръжен съд за касиране на изборите за кмет на общината. Преди протеста обаче не бе спазено изискването на Закона за митингите и събранията да се подаде молба за разрешение до кмета на общината. Самият Инициативен комитет път се оказа без нужната легитимност, тъй като не е регистриран. В протеста публично не се включиха основни фигури от щаба на г-н Беев, а самият той обяви пред медиите, че е в София.
Точните искания на протестиращите не бяха обявени, но личаха от текстовете на трите плаката: Атанас Водев е незаконен кмет, хората искат да се върне законният Стоян Дулев и няма повече да търпят безобразията на общинските съветници. Опит да разговаря с блокиралите общината направи първо председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, но чу единствено викове и обвинения в предателство. Данъчни служители също неуспешно се опитаха да влязат в сградата и да обяснят, че на 31 март изтичат срокове за плащане на данъци и гражданите ще ги пропуснат. Извън сградата останаха всички служители на Общинска администрация и общинските съветници, които същия ден имаха насрочена редовна сесия. Между 8.30 и 9.05 часа пред общината нямаше униформени служители на РПУ-Велинград. След това пристигнаха няколко полицейски коли, но служителите видимо изчакваха разпореждания. Няколко общински съветници опитаха да влязат, но тълпата ги спря с викове и обидни квалификации. След 9.30 часа около 30 полицаи разбутаха протестиращите и направиха кордон, за да влязат временно изпълняващият длъжността кмет Атанас Водев, общински и данъчни служители, съветници и граждани. Не мина без ръкопашни схватки между полицаите и блокиралите входа на сградата, които викаха и обвиняваха органите на реда в насилие и незачитане на гражданските им права. Няколко жени твърдяха, че са пострадали и заплашиха, че ще си извадят медицински и ще съдят полицаите. До 13 часа достъпът до общинската сграда бе нормализиран и се проведе сесия на Общинския съвет. В нейната работа не участваха четиримата съветници от Зелената партия, които в декларация обявиха, че подкрепят исканията на протестиращите. Присъстващите съветници с 21 гласа “за” и 1 “въздържал се” (Г. Панов) приеха обръщение, в което определиха протеста като провокация и опит да се наруши гражданския мир в общината и осъдиха подобни методи на общуване. Съветниците гласуваха да бъде изпратен сигнал до Районна и Окръжна прокуратура за проведения без законово разрешение митинг от страна на самообявил се Инициативен комитет. Според съветниците с декларацията д-р Дремалова подбужда към гражданско неподчинение. Те припомнят на прокуратурата и изказването на Фидел Беев на предизборна пресконференция в Пазарджик, че ако трябва, той ще доведе хората от горе и ще стане страшно в Общинския съвет.
Веднага след края на сесията бе съобщено, че в РПУ е получен сигнал за поставена бомба в общината. Анонимният глас не уточнил дали става въпрос за старата или за новата сграда. Временният кмет А. Водев незабавно издаде заповед за прекратяване на работния ден и извеждане на служителите и гражданите от двете сгради. Полицаите извършиха задължителните проверки и запечатиха сградите за 24 часа. В 9 часа на 1 април от РПУ на МВР са уведомили временния кмет, че в общината няма бомба и че са задържали лице, свързано с бомбената заплаха. По-късно от РДВР-Пазарджик уточниха, че са задържани Муса М. и Ахмед Г. от село Рохлево, срещу които е образувано бързо полицейско производство. Работата в общината отново бе възстановена, а към 14 часа започна нов протест. Този път привържениците на Фидел Беев застанаха пред неговата сграда, а пред общината бяха поставени заграждения. В охраната на общината се включиха повече от 30 полицаи, част от тях пристигнаха от Пазарджик.
От областния град дойдоха и патрулни коли, които останаха на входните и изходните пътища на града, за да се предотврати блокирането им. Предишния ден от Инициативния комитет бе изпратено уведомително писмо до началника на РПУ-Велинград, с което се обявяваха намеренията на протестиращите да затворят входа и изхода на Велинград. Лично началникът на РДВР-Пазарджик полковник Жоро Стоицев на спешно свикана пресконференция на 31 март вечерта осъди действията на протестиращите като незаконни и призова велинградчани да не се поддават на подобни призиви. До блокиране на града не се стигна и поради грешка в датата, допусната от авторите на уведомителното писмо, които са поискали разрешение за гражданското неподчинение вместо за 1.IV. (април) за 1.VI. (юни). Протестът пред общината на 1 април приключи без сблъсъци в края на работния ден, след като протестиращите отново освиркаха общинарите и врид кмета.
На пресконференция същия ден г-н Водев коментира, че няма никакви предпоставки за протеста и че е готов да осигури време и място на всеки, които желае да изрази своето мнение, но ако това става по законовия ред. Блокиране на общината и нарушаване правата на гражданите няма да бъдат допуснати, обяви той.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1361