Пациентите намаляват, но не защото са здрави
Дата: Tuesday, April 12 @ 06:41:40 UTC
Topic: Общество и наука


Д-р Пламен Жерев е управител на Медицински център “Асклепий”, който отвори врати на 1 март 2002 г. - специално избрана дата, която съдържа пожелание за здраве, пролет и нов живот. Повод за срещата ни с д-р Жерев бе 7 април - световният ден на здравето и професионален празник на медиците. В България празникът се чества от 1964 г., а тази година преминава под мотото на Световната здравна организация “Да дадем шанс на всяко дете и всяка майка”. Празнуват лекари, стоматолози, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, фармацевти, обяснява в началото на разговора ни д-р Жерев.
- Д-р Жерев, отбелязваме 7 април като ден на здравето, но може ли да се каже, че българинът е здрав?
- Не мога да кажа, че българинът е здрав, въпреки че пациентите намаляват. Определено потокът на хора, които посещават здравните заведения, намалява. Но болните не ходят на доктор по ред други причини, а не защото са оздравели.
- Кои са най-важните от тези “ред причини”?
- От една страна здравната реформа и непрекъснатите промени, които ни изправят през много формалности и неуредици. Често затруднение е, че пациентът трябва до отиде при личния си лекар и той да го му даде направление за специалист. Допълнителни трудности от няколко месеца ни създават това, че голям процент хора не са в списъците на здравноосигурените лица или по някаква причина не отговарят на условието да имат максимум 3 неплатени вноски през последните 15 месеца. Връзките между НОИ и Здравната каса също са проблемни, информацията закъснява с поне 1-2 месеца назад и съответно касата не плаща за извършените медицински дейности.
- Достатъчен ли е достъпът на пациентите до специалисти?
- Има достатъчен достъп на пациента до специалист. Добре е, че пациентът вече има право на избор, защото отпадна ограничението за райониране. Специално за Велинград като курортен център това е много ценно. Всеки гост на града, който има талон примерно за физиотерапевтични процедури, може да ползва тук правата си като здравноосигурено лице.
- А преодоляно ли са нежеланието или невъзможността на личните лекари да дават достатъчно направелния за специалисти?
- Не мога да кажа, че е напълно преодоляно. Всичко опира до стандартите, които определя Здравната каса на един лекар - и за джипита, и за специалисти. Ние например имаме стандарт за изследванията и направленията, който се опитваме да не надхвърлим.
- Медицински център “Асклепий” прокара във Велинград практиката да кани тук утвърдени външни специалисти, за чийто приемни дни пациентите се записват предварително. Има ли интерес към подобна медицинска услуга?
- Има определн интерес от страна на пациентите към тази практика. Улеснението е, че пациентът се консултира със специалисти, каквито няма във Велинград, като се съкращава ходенето до по-големи болници. Докато можем, в “Асклепий” ще поддържаме тази практика, с която спестяваме на пациентите пътни разходи, висене по опашки и разкарване. Предварителното записване също се оказа удачен вариант.
- Идват избори, ще слушаме много обещания. Какъв съвет бихте дали на бъдещите управляващи за посоката, в която трябва да се развива нашето здравеопазване?
- Много неща могат да се променят. Трябва да се опрости писмената работа на лекарите, която съкращава времето за работа със самия пациент. Важно е, че през този период България ще става член на Европейския съюз. Това ни изправя пред по-голямата отговорност за приобщаване на нашето здравеопазване към европейските стандарти и норми. Ще ги постигнем, но след дълго време.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1366