Велинград трупа известност на инвестиционен форум
Дата: Tuesday, April 12 @ 06:48:25 UTC
Topic: Бизнес


Тази година националният Български инвестиционен форум се проведе за първи път извън София. Знаково е, че на 5 и 6 април домакини на форума бяха Южен Централен район и община Пловдив. Централната тема бяха регионалните инвестиционни проекти, като специално внимание бе отделено на статегическото значение на Южен централен район, към който е включена и община Велинград. Акцентът бе върху няколко основни направления: пазар на работната ръка, кредитен рейтинг на района, пазар на опаковки, перспективи пред земеделието и хранително-вкусовата, лозаро-винарската и козметичната промишеност, бизнес-сдружения и проекти за развитие на туризма.
Форумът бе открит от министъра на финансите Милен Велчев, участваха министърът на икономиката Милко Ковачев и министърът на транспорта и комуникациите на Македония Чемали Мехази, много представители на местните власти, сред които и председателят на Общински съвет - Велинград Неджат Кехайов.
Г-н Кехайов оцени като изключително полезно представянето на Велинград по време на специалната сесия, посветена на развитието на туризма. Освен него в презентацията са участвали още председателят на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Златко Златанов и един от собствениците на хотел “Олимп” Ангел Манолов. Голям интерес към Велинград е засвидетелствал председателят на Националната асоциация по СПА-туризъм Станислав Станков. При представянето на община Велинград като център на балнеология и СПА-туризъм, който е успешна алтернатива на морския туризъм, е наблегнато на приоритетите за развитие. Г-н Кехайов съобщи, че са изброени намеренията на общината по отношение на знакови обекти: завършване на Културния дом; изграждане на ваканционно селище; туристически атракции като ретро-влакче Септември - Велинград, ски писти на Юндола, Старина и Куртово, увеселителен парк “Вельова баня”; модернизация на Централния минерален плаж; изграждане на голф-игрище до Микроязовира; нова концепция за парк “Клептуза”; етнографски комплекс край Чепино; кънтри-клуб 4 километър; превръщане на Топилата в Чепино във водолечебен център. Веднага от страна на присъстващите бизнесмени и организации са дошли 2 предложения със заявен интерес към Културния дом и едно предложение за голф-игрище, съобщи Н. Кехайов. Потенциалните инвеститори са поканени на разговори във Велинград.
Инвестиционният форум е взел решение да предложи законодателни промени, които да улеснят съгласуването на проекти при наличие на смесена собственост. Пример за трудностите е “Клептуза”, където заради наличие на държавна и общинска собственост не може да се изгради цялостна визия. Друг дискутиран проблем е съществуването на “сив” сектор в туризма. Има явно разминаване между изнесените данни за броя на туристите, посетили Велинград през последните години и приходите от курортна такса в общинската хазна. Проблемът се задълбочава от това, че по закон приходите от курортна такса би трябвало да се реинвестират единствено в туристическа реклама и подобряване на инфраструктурата. Но когато голяма част от тях не се събират, изоставаме именно в рекламата и инфраструктурата.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1370