Побратимените Велинград и Малодечно започват културен обмен
Дата: Tuesday, April 12 @ 07:31:15 UTC
Topic: Култура


Наталия Шмакова, зам.-кмет на беларуския град Малодечно, гостува на 7 и 8 април във Велинград. Малодечно и Велинград са сред 35-те побратимени градове от България и Беларус. Миналата седмица в Бургас се състоя втората среща на Асоциацията на побратимените градове от двете държави, а ден по-късно бе подписано побратимяването на София и беларуската столица Минск. За ползата от този тип сътрудничество свидетелства фактът, че за 2 години търговският баланс между двете държави се е подобрил 2 пъти и то точно по линия на побратимените градове.
Временно изпълняващият длъжността кмет на Велинград Атанас Водев и Наталия Шмакова подписаха програма за съвместна дейност, която бе представена на пресконференция в Агенцията за регионално развитие. Г-н Водев открои няколко основни насоки на сътрудничеството: контакти между фирмите от двата региона; създаване на връзки между образователни структури; подкрепя на общи инициативи на неправителствени организации; съвместни спортни прояви.
Най-важната част от сътрудничеството ще бъде културният обмен. Малодечно е културната столица на Беларус, тук се намира уникалният Дворец на културата, в който се провеждат огромен брой национални и международни културни прояви. Вече е факт поканата, отправена от г-жа Шмакова, велинградски самодеен ансамбъл да участва в големия международен фестивал в Малодечно на 11 и 12 юни тази година. От своя страна община Велинград отправи покана беларуски ансамбъл да бъде гост на нашия град по време на тазгодишните Празници на културата.
Разказът на Наталия Шмакова за Малодечно бе изключително интересен, тъй като това е град с дълга история - съществува от 14 век, дълго време е бил в пределите на Полша, в него съжителстват много етнически и религиозни общности. Малодечно е един от най-чистите и зелени градове на Беларус, като всеки общинар отговаря за чистотата и благоустройството в определен “квадрат” и при нужда налага тежки глоби. Градът е със 100 000 население и с площ от 28 кв.км. Развита е металообработващата и дървообработващата промишленост, а гордостта на местната индустрия е заводът за метални конструкции, който е изградил стадион Лужники в Москва. Градът е оживен жп-възел, безработицата е около 20%, а заплатите са между 100 и 300 евро при цени, значително по-ниски от нашите. Всеки трети жител е на възраст до 30 години и затова името на града е Малодечно. Гордост за жителите са многобройните културни институции и най-вече Дворецът на културата, който е втори по големина в Беларус, струва близо 10 милиона евро и е построен със средства от президентството, държавата и общината. Рецепта, която се оказва неприложима за нашите условия, коментира г-н Водев и вметна, че съдбата на велинградския Културен дом ще се решава през юни тази година, защото са настъпили много промени, за които обаче общината не е била уведомена официално.
Няма какво да делим, общото ни дело е да съграждаме, а в Беларус възприемаме с най-добри чувства всичко, свързано с България и Велинград, обобщи г-жа Шмакова.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1373