Председателят на италианската асоциация по балнеология гостува на Велинград
Дата: Tuesday, April 19 @ 16:55:53 UTC
Topic: Бизнес


В неделя Велинград бе домакин на среща, която събра председателят на италианската Асоциация на термалните води и балнеологията Джузепе ди Костанцо, председателката на наскоро създадената българска Национална асоциация по балнеология и туризъм Цвети Миланова и врид кмета на Велинград Атанас Водев. В срещата участваха още гости от Италия, балнеоложката доц. Веселина Едрева, зам.-кметът арх. Ели Главеева, главният архитект Тодор Енев, консултантът по енергийна ефективност Александър Пенчев и др.
Подробна презентация на община Велинград направи изпълнителната директорка на Агенцията за регионално развитие Васка Милушева. Г-н Костанцо зададе множество въпроси за лечебните свойства на тукашните минерални води и за нужните разрешителни, за да бъдат използвани в балнеологията. Той бе особено впечатлен от възможностите на част от велинградските извори да помагат в лечението на остеопороза. Гостът се интересуваше как съчетаваме ползването на водите за лечебни и за геотермални нужди. Друга голяма част от въпросите на италианските гости се отнасяха за туристическия потенциал на Велинград - каква леглова база предлагат хотелите, какви са възможностите за ски, за лов и развлечения. Г-н Водев подчерта потенциала на Юндола, както и нуждата там да се инвестира сериозно в развитие на ски-туризма.
Националната асоциация по балнеология и туризъм започва да издава списание, което ще презентира успехите на българските курорти. Първият брой, който се очаква да излезе в началото на май, е изцяло посветен на Велинград, което е своеобразно признание за постигнатото тук в областта на все по-модерния СПА-туризъм.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1381