Магия за плодородие, берекет и здраве
Дата: Tuesday, April 19 @ 17:00:58 UTC
Topic: Култура


За трета поредна година Историческият музей подреди изложба “Велинградски майсторки на писани яйца”. На откриването на 15 април директорката на музея Снежана Велева припомни, че духовният импулс за писането на яйца идва от художничката Мара Малчева, а идеята е възродена с усилията на ентолога на музея Георги Куманов и на управителя на фирма “ПЕТ” Петър Русев. Писането на великденски яйца не е само техника, а и магия за плодородие, берекет, здраве и щастие. Г-жа Велева цитира думите на учителка от Батак, която за първи път хванала писалката на откриването на изложбата на нашия музей в Батак и докато рисувала първото си яйце, признала: “Аз изливам душата си”.
Георги Куманов сравни изложбите през изминалите три години и отчете, че сега могат да се видят много по-различни модели, че традицията не е буквална, а постоянно търпи промяна. За първи път в изложбата участват не само майсторки, но и “кандидат-майсторите” от детската Работилница за писани яйца.
Другата новост на тазгодишната изложба е, че са показани много яйца и писалки, донесени от различни музеи от Централна Европа при скорошната обиколка на Петър Русев, за която писахме. Г-н Русев разказа най-интересните си впечатления от видяното, а посетителите с особено внимание разгледаха различните техники за изрязване и подковаване на яйца. Петър Русев подчерта, че има опасност яйцата от Велинград в Европа да бъдат наричани и припознавани като яйца от София и трябват много усилия за популяризирането на нашата местна традиция. Тя трябва да се подхранва и с продажби, като г-н Русев сподели, че мечтата му е някога и тук да има пазар за продажба на великденски яйца на открито, подобен на огромното тържище във Виена. Но все още създаваните във Велинград писани яйца като количество са малко, за да се утвърдят и наложат.
Във витрините на Историческия музей своите най-красиви и оригинални великденски яйца показват майсторките Цветанка Грозева, Елена Златева, Даниела Цопанова, Елена Драева, Светла Ракшиева, Величка Маврова, Лиляна Похлупкова, Стойка Георгиева, Василка Арсенова, Мария Пещерска, Василка Босакова. Ако искате да почувствате истинската магия на Великден, идете и вижте тази изложба.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1383