Истинската цена на родината знае само онзи, който я е загубил
Дата: Tuesday, April 26 @ 09:32:29 UTC
Topic: Общество и наука


Камерен състав на ансамбъл “Чепино” при ОНЧ “Св.Св.Кирил и Методий” откри срещата на велинградчани с екипа на предаването “Сите българи заедно”, организирана от областните ръководства на коалиция БНС и ВМРО-Велинград. В залата на ОНЧ “Отец Паисий” бяха врид кметът Атанас Водев, областните лидери на БЗНС-НС Екатерина Каферинова, на ССД Николай Божилов и на ВМРО Благо Петров. Сред дошлите на срещата бяха и общински съветници от Видин.
Прожектиран бе авторският филм на Силвия Трендафилова “Родени българи”, заснет през 2003 г. по повод Деня на Западните покрайнини 8 ноември (Димитровден по стар стил) и посветен на 7 ноември - страшната Задушница на Босилеград. Денят, на който през 1920 г. от територията на България са откъснати 1500 км земя със 120 хиляди души население, Босилеград, 120 села, 45 църкви... Това е времето, за което българският поет от този край, завършил Босилеградската гимназия, Емануил Попдимитров ще нарече хората на покрайнините “бели роби” и ще познае.
От 120 хилядното население на Западните покрайнини днес са останали около 20 000 души; Босилеград, който е на 12 км от границата има днес 9 850 души население и безработица към 85%. За живота на тези българи в миналото и днес говориха председателят на Културно-информациония център в Босилеград Иван Николов и учителят Васил Василев. Какво трябва да помним и никога да не забравяме: на първо място, че България не свършва на Калотина, защото въпреки клаузите на Ньойския мирен договор българите от Западните покрайнини нямат право да учат на български в училищата, но те го учат, говорят и пишат. Те не са се отказали от него и не са забравили България, вече над 30% от населението има двойно гражданство, а дедите им до 1944 г. са предпочитали и са служели в българската, а не в сръбската армия. Особена гордост за сънародниците ни от Босилеград е фактът, че в центъра на града вече се издига гордо бюст паметник на Апостола на свободата Васил Левски.
Водещият на предаването “Сите българи заедно” Никола Григоров и представителят на комитета за Босилеград доц.Лозан Митев припомниха, че цялата международна общественост се вдигна да защитава правата на 4-5 мечки, а правата на българите от покрайнините? Атанас Водев предложи да стартираме на национална ниво подписка за постъпки пред Международния съд за проверка как са изпълнявани и се изпълняват клаузите на Ньойския договор. Предаването “Сите българи заедно” подкрепи идеята и обяви, че те и екипът на телевизия “Скат” ще се включат активно.
Председателят на КИЦ в Босилеград Иван Николов, наричан от съгражданите си “Апостолът и човекът на чиито две патерици се крепи българщината”, покани децата на Велинград да участват на станалия вече традиционен (на 1 и 2 май ще се проведе за 12-ти път) Великденски събор по чупене на яйца. Тази година Босилеград очаква над 700 деца от България. Вечерта завърши с химна на Западните покрайнини “Където и да одиш”.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1397