Община и наследници взаимно си искат наем за плажа в Чепино
Дата: Tuesday, May 03 @ 08:04:36 UTC
Topic: Криминална хроника


И това лято Централният минерален плаж ще работи в режима, познат от години. На сесията си на 28 април съветниците трябваше да разгледат концепция за плажа, но такава още не е изготвена от Общинска администрация. Плажът ще се експлоатира от общинското предприятие “Спортни имоти и плажове”, наемателите на четирите павилиона в обекта остават същите.
Заради наближаването на летния сезон съветниците обсъдиха и ситуацията около плажа в кв. Чепино. Там общината е съсобственик заедно с фамилия Бояджиеви. Те са наследници на реституирана земя, а общината е изградила със свои средства басейна и съблекалнята, но няма акт за собственост и казусът от години е в съда.
По време на дебата се сблъскаха две противоположни предложения за стопанисването на плажа през идващия летен сезон. От страна на наследниците проф. Бояджиев поиска общината да стопанисва плажа, като им плаща наем. Такава бе и идеята на Комисията по екология, която предложи “Спортни имоти и плажове” (“СИП) да поеме обекта. Срещу това остро се възпротиви управителят на “СИП” Никола Тодев. Това ще е поредно ялово решение, което се взима за трети път и не се изпълнява, тъй като на практика няма какво да се предаде на “СИП” - няма акт за собствеността на обекта, няма разрешително за ползване на минералната вода, санитарни разрешителни, не са предвидени средства за ремонт и т.н. Г-н Тодев предупреди съветниците, че досега минералната вода за плажа е ползвана незаконно и ако “СИП” поиска да извади разрешително, ще трябва да плати солидна глоба. Затова той предложи обратния вариант: общината да даде плажа за стопанисване на наследници Бояджиеви и тя да получава наем от тях. Басейнът и съблекалните са нелегални, за тях няма документация и като собственици на земята в съда ние претендираме и за сградите, възпротиви се проф. Бояджиев. От общината опонираха, че са в режим на съсобственост, тъй като притежават и част от земята. Г-н Бояджиев обвини екскмета д-р Цветан Дафов, че е подписал скица, с която е намалил техния имот. Д-р Дафов подчерта, че е защитил общинския интерес.
Врид кметът Атанас Водев предложи общината да изкара разрешителните за обекта и да администрира плажа на базата на споразумителен протокол с наследници Бояджиеви. Но повечето съветници бяха на мнение, че наследниците целят точно това: общината да плати за разрешителните, глобите и ремонта, след което те да получат един законно пуснат в експлоатация обект, а общината само да загуби пари. Реститутите водят съдебни дела срещу общината и в същото време искат общината да вади горещите кестени от огъня, каза главният архитект Тодор Енев. Според него наследниците първо трябва да спрат делата, които са завели. Архитектът припомни, че дали ще има плаж в Чепино или не решава Общинският съвет. Можете да защитавате общинските интереси, но само със законни средства, възрази му проф. Бояджиев. Той многократно подчерта, че не искат да стопанисват плажа, защото не се занимават с такава дейност, а искат наем от общината.
След дълги дебати съветниците се убедиха, че заради кратките срокове няма начин това лято плажът да работи законно. И в крайна сметка упълномощиха врид кмета да преговаря за споразумение с наследниците, което за поредна година връща лентата назад.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1404