Ще се плаща за водопроводната мрежа за минерална вода
Дата: Tuesday, May 03 @ 08:47:42 UTC
Topic: Бизнес


Част от водопроводната мрежа за минерална вода във Велинград по Закона за водите е публична общинска собственост. Тази водопроводна мрежа се поддържа и ремонтира при аварии от общинската фирма “ВКТВ”, но досега фирмата не получава никакви приходи за ремонтите. Занапред ползвателите на минерална вода, които я получават по общинската водопроводна мрежа, ще плащат наем. Общинският съвет обсъди ситуацията и реши да предложи наемна цена от 10 стотинки (без включен ДДС) за пренос на един кубичен метър. По закон обаче цената трябва да бъде калкулирана от “ВКТВ”, след което фирмата да уведоми Общинския съвет. Докато бъде изготвена калкулацията, ще се плаща по цена 10 стотинки. Общината разполага с точен регистър на ползвателите на минерална вода от общинските водопроводи, след като 11-членна комисия преди 2 години събра и обобщи данните.
Предложението за плащане на такса не мина без спорове. Според д-р Дафов така се удри по приоритета на Велинград като балнеологичен курорт, а и общината няма акт, че водопроводите са публична общинска собственост. Въпросът е уреден със закон, общината няма актове и за улиците, но те са публична общинска собственост, обясни експертът в ОА Неделчо Томов. От своя страна Георги Михайлов настоя, че много от водопроводите са ведомствени или на държавното предприятие “СБР-НК”.
Темпо

Спавка
По информация на управителя на “ВКТВ” Никола Делиев в момента ситуацията с минералните води стои така:
В Лъджене дебитът е 30 000 л/сек, а има издадени разрешителни за ползване на 26 110 л/сек. В Каменица дебитът е 22 600 л/сек, разрешителните са за 8 380 л/сек, тоест има свободни 14 240 л/сек. В Чепино дебитът е 57 330 л/сек, разрешителните са за 13 534 л/сек, свободни са 43 506 л/сек.
Разбира се, тези данни са за официалните ползватели със съотвентите разрешителни, а е публична тайна, че на практика има и доста потребители на минерална вода без законово право.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1412