Няколко паметника чакат решения
Дата: Tuesday, May 17 @ 09:06:15 UTC
Topic: Култура


Денят на светите братя Кирил и Методий избра за своята традиционна среща Обществената комисия за защита на паметниците на културата. Освен празничното настроение и разговорите за делото на първоучителите, бяха поставени на дневен ред и въпроси, които според членовете на комисията трябва да бъдат решени в близко време. На 17 май е денят на Стойо Калпазанов и това бе поводът да се припомни, че неговата майка завеща на общината Калпазановата къща и двора за музей в памет на синовете й. Софка Ключкова пое ангажимента за 17 май да бъде готова и поставена паметната плоча на къщата, а председателката на постоянната комисия за култура и образование на ОбС и директор на Историческия музей Снежана Велева се ангажира с оправянето на долния етаж и разполагането на музейна експозиция, както и превръщането на двете стаи в творческа база на музея.
Отново бе поставен въпросът за паметника на Николай Гяуров, за който има вече определено место - градинката между бившите Профсъюзи и Стария съвет, а временният кмет Атанас Водев се е ангажирал с намирането на пари. Желанието е паметникът да бъде на мястото си за 13 септември - рождения ден на Гяуров. За този ден се очаква и идването на Мирела Френи.
Г-жа София Ключкова се ангажира и с помощ за осъществяването на отдавнашна мечта на членовете на комисията каменската общинска чешма от 1898 г. (чешмата на поп Топорчо) най-после да бъде възстановена.
И още един изключително важен въпрос се разгледа отново: за паметника на Съпротивата в подножието на “Бор”. Със сигурност по-младите хора на нашия град и още повече гостите на града не знаят, че той не е просто паметник, а паметник-костница и едва ли неговият гръб е най-подходящото място да бъде... тоалетна. Направиха се предложения, с които комисията ще запознае и ОбС, и кмета и най-вече обществеността.
Комисията преключи своята среща с добрата новина, че колчетата на параклиса “Св.Илия” бяха поставени в деня на светите братя Кирил и Методий. Всички видяха в този факт добро предзнаменование за бъдещето на нашия град.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1425