Канадци разказаха как развиват горските райони
Дата: Tuesday, May 24 @ 10:22:55 UTC
Topic: Общество и наука


Практически семинар “Местно развитие в горските райони” се проведе на 19 май в Агенцията за регионално развитие във Велинград. Проявата бе организирана съвместно с Института по социалогия към БАН, Квебекския университет в Утауе, АРЮК и Корпорацията за управление на Форе де Легл в Квебек, Канада.
Семинарът бе открит от временния кмет на общината Атанас Водев, който приветства участниците. Изпълнителната директорка на АРР-ЦБИ Васка Милушева представи две инициативи за местно развитие, по които работят успешно: инкубатора за билки в Драгиново и проекта “Планинска екоцелувка” за производство на сладка от диворастящи плодове.
От страна на гостите от Канада г-н Жак Буше обясни, че в Квебек работят по темата за местното развитие в горските райони от 2002 г. Интересен 9-годишен опит представи директорът на корпорацията “Форе де Легл” (“Гората на орела”) Марк Бодуен. Територията обхваща гора от 140 квадратни километра в близост до столицата Отава. В продължение на години гората е била използвана интензивно от индиански племена и горски концесионери, като местното население не е имало достъп до горското богатство. През 1980 г. гората отново става публична и апетитите към нея са огромни. Правителството решава да я даде на неправителствена организация, в която участват представители на индиански племена, общината, изследователски институт, клуб за моторни шейни и др. Организацията изготвя план и стратегия, подчинени на основната идея гората да е в услуга на социалните нужди на местните общности. Резултатите сочат, че от 1 работно място днес има над 100, а оборотът от 350 хиляди канадски долара е достигнал 3 милиона. Затова в Канада залагат на подобен тип местно управление, което обаче в обозримо бъдеще едва ли ще е приложимо в България.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1438