Дружествата с общинско участие - “скрита картина”
Дата: Tuesday, May 24 @ 10:29:02 UTC
Topic: Общество и наука


Дълга, но безрезултатна сесия проведе Общинският съвет на 18 май. Единствената точка в дневния ред бе отчет на търговските дружества с общинско участие. 12 от общо 15 предоставиха своите отчети и баланси за 2004 г. и се видя, че 8 от тях (тоест 66%) са приключили на загуба. Върху този тревожен факт обърна внимание председателката на Комисията по икономика Боряна Белухова, която поиска сериозен контрол от страна на избраните представители на общината и след анализ да се види на кои дружества да се даде още един шанс и към кои да се предприемат кардинални мерки. Съветниците се опитаха да направят рамка с финансови критерии, по които да оценят дейността на отделните дружества и да набележат мерки. Но това се оказа само добро пожелание, което бе провалено от липсата на официални справки за актуалното състояние на фирмите, от разминавания в счетоводните данни, от отсъствието на представители на много от дружествата. Общинските съветници, избрани за контрольори във фирмите, вкупом декларираха, че не са канени на събрания и не разполагат с актуални данни за общинския дял или за инвестиционните намерения на дружествата. И ситуацията във фирмите с общинско участие си остана, както и досега, “скрита картина” (по израза на Георги Михайлов).
Най-дълго съветниците обсъждаха “Паркинги и гаражи” ООД, притеснени от решение на Окръжния съд за увеличаване капитала на дружеството от 446 000 на 1 891 170 лева. Категоричен отговор на въпроса дали при това положение общината запазва своите 34% не бе даден. Иван Рангелов от “Паркинги и гаражи” обвини Общинския съвет, че вместо да се интересува от проблемите на бизнеса, пречи със своето бездействие. Съветникът Тома Пачалов предложи във фирмата да влезе данъчен и държавен финансов контрол. Екатерина Каферинова обаче напомни, че Общинският съвет няма правомощия да проверява отчетите на дружествата и че вместо да помагат на тези, които са направили нещо, съветниците ще търсят под вола теле. Още по-сериозен спор избухна за “Хорос” - фирмата, която щеше да достроява Културния дом и около чиято регистрация и актуално състояние също е “тъмно” според Реджеп Сиджим. Той предложи договорът с “Хорос” да бъде развален, с което не се съгласи Н. Кехайов с мотива, че не искат разваляне на партньорства, а прозрачни отношения с бизнеса. За преодоляване на пречките пред инвеститорите от “Хорос” (липса на строително разрешително от общината) агитираха Ек. Каферинова и д-р Цветан Дафов. Според Венко Бозев обаче дружеството е “кухо”, капиталът е увеличаван няколко пъти, последният договор с общината е подписан от кмет, който в момента не е бил на този пост и т.н. Дискусията се прехвърли на ниво политическа риторика, която ще звучи все по-често до парламентарните избори. В крайна сметка предложението за прекратяване на договора не бе подкрепено, въпреки че около него предишния ден се обедини Комисията по обществен ред. По отношение на “Сютка 2000” АД се реши да се приеме нови визия за проекта за ски-център, но там община Ракитово работи много сериозно със стабилни инвеститори и скоро може да почне осъществяване на проекта само.
Съветниците не приеха отчета и баланса на нито едно от дружествата с общинско участие. Същото се повтори и след почивката по отношение на 100% общинските фирми. Управителите на “МБАЛ” и “ВКТВ” бяха възмутени, че заради липсата на съветници страда процедурата по приемане на отчетите. Но и съветниците бяха на позиция, че фирмите имат много пропуски за отстраняване. На болницата бе възложено да извърши преоценка на активите си и да представи 5-годишна програма за развитие и инвестиции. От управителя на “Пазари и тържища” също се чака концепция, а от “Спортни имоти и плажове” до 31 май оздравителна програма и сметки за най-неотложните нужди. Горещ бе дебатът отново около “ВКТВ”. Катерогично съм против, че за финансовото състояние на дружеството (загуба от 71 000 лева за 2004 г.) носи вина предишното управление, заяви бившата упарвителка на “ВКТВ” и настояща съветничка Атанаска Хрисчева. Тя подчерта, че приключилият одит е приключил без никакъв акт за финансови нарушения срещу нея. Цяла година Хрисчева беше разпъвана на кръст като престъпник, но Видов ден дойде и се видя, че обвиненията на т.нар. Инициативен комитет не отговарят на истината, а уронват престижа на един общински съветник, заяви Ек. Каферинова. Спорът ще продължи на 31 май, когато Общинският съвет ще разгледа подробно одитния доклад за “ВКТВ”. На сериозна критика бе подложено общинското предприятие Информационен център за малък и среден бизнес. Приходите са едва 10 000 лева, а разходите само за заплатите на 8 служителки са около 40 000 лева. Не може общината да си позволи лукса да плаща 10 000 лева за един ксерокс, каза Ал. Даскалов. Надежда Ключкова също бе категорична, че структурата не е работеща и трябва да се закрие или да се назначат хора, които да разработват и печелят проекти. Опитът да се извади на светло състоянието на дружествата с общинско участие не се оказа особено резултатен. Реши се за всяко дружество да се направи отделна папка с всички решения, гласувани от Общинския съвет плюс актуално състояние от съда. Това може и да внесе повече яснота, но съветниците сами се убедиха, че много по-тежката и по-важна задача е не просто да контролират, а да изградят визия за бъдещето на тези фирми.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1441