Кметът е поканен на туристическа борса в Берлин
Дата: Tuesday, January 22 @ 09:26:26 UTC
Topic:


Кметът на Община Велинград Костадин Коев е сред поканените на голямата международна туристическа борса, която ще се проведе в началото на март в германската столица Берлин. Поканата е от БУБСПА и предвижда срещи с немски здравни фондове.


Това е една от новините от първото за 2019 г. заседание на Консултативния съвет по туризъм, провел се на 16 януари. Ресорният зам.-кмет Атанас Палигоров, който ръководи съвета, съобщи още, че е приет проект на Програмата за 2019 г. по изпълнение стратегията за устойчиво развитие на туризма. В нея наред с участието в туристически изложения са включени периодични статистически анализи, организиране на събития, създаване на постоянна работна група за интегриране на туризма и регионалната икономика с акцент върху селското стопанство, намиране на стратегически инвеститор за Културния дом и насърчаване на инвеститори за създаване на многофункционална зала с минимум 500 седящи места. В програмата са залегнали още активни действия по стопиране на инвестиционните намерения за мина за добив на волфрам в местността „Грънчарица“. Предвидени са обозначаване на туристически маршрути и обекти, археологически разкопки и експозиции. Част от програмата е и календар за събитията през 2019 г., чийто основен организатор е общината.
Първата голяма проява за 2019 г. ще бъде представянето на Велинград като СПА столица на България и на Балканите на най-голямата в нашата страна Международна туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“. То ще се проведе от 14 до 16 февруари в столицата, а амбициите на Велинград са за участие с атрактивен щанд с модерна визия. По предложение на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ сумата за участие в борси и изложения за 2019 г. е увеличена с 20 000 лева за сметка на инфраструктурни ремонти.
Зам.-кметът Палигоров информира, че през изтеклата 2018 г. заложената в бюджета сума за туристически данък от 1.5 милиона лева е изпълнена на около 50% (в миналогодишния бюджет очакваните приходи от това перо бяха значително завишени спрямо предходни години). Сумата ще бъде толкова голяма и в бюджета за 2019 г., като според Ат. Палигоров е радващо, че всяка година общината отчита ръст на парите от туристическа такса.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14588