Бабинден в народна носия
Дата: Tuesday, January 29 @ 09:04:10 UTC
Topic:


Изобилие от народни носии – това бе запомнящото се общо впечатление от тазгодишния Бабинден във Велинград. За поредна година народна носия облече кметът Костадин Коев, в носии бяха зам.-кметът Светла Томова, водещите на програмата Весела Цинцева и Иван Гергев, служителките от Обредния дом, голям брой баби и още повече „бабинчета“.


95 деца, родени през 2018 г., участваха в ритуала „Даване име на дете“ в голямото фоайе на общината. Кметът К. Коев поздрави бабинчетата и техните семейства с пожелания за здраве и успехи, а мъжката фолклорна група и женският хор към Представителен фолклорен ансамбъл „Чепино“ от ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий-1905“ допълниха празничната атмосфера. Всяко дете бе „орисано“ с благопожелания да расте здраво и силно, да остане българин и да обича родния си град.
Спазена бе старата традиция на Бабинден баби, внучета и гости да се возят с каруца и файтон. След като събраха хорския интерес от общината до центъра, на площада каруцата се превърна в импровизирана маса с типичните за празника ракия, пача, домашен суджук и бонбони, а файтонът стана предпочитано място за селфита „за конете бяха подсигурени бали със сено“.
Слънчевото утро на Бабинден събра голяма публика, пред която Културен клуб на пенсионера – кв. Каменица изигра възстановка на местния обичай „Поливане“. И тази година прозвуча благословията колкото са пръските към небето, толкова здраве и късмет да споходи дома и семейството.
За 14-ти път във Велинград бе връчена наградата за най-добър акушер-гинеколог на България. Носител на високото отличие, присъждано от Съюза на акушер-гинеколозите, стана д-р Светлозар Славов от СБАЛАГ „Майчин дом” в София. 42-годишният доктор сподели, че е впечатлен колко хубаво се чества празникът Бабинден във Велинград и пожела на всички да сме здрави и да се раждат повече деца. Той бе награден с плакет от кмета К. Коев, с цветя от председателя на Общинския съвет А. Мареков и ваучер от СПА хотел „Бор“.
Награди получиха и най-добрите гинеколози и акушерки от двете местни болници. За акушер-гинеколози на 2018-та година бяха наградени д-р Илонка Читакова от МБАЛ-Велинград и д-р Веселин Радичев от МБАЛ „Здраве”, а за акушерки Атидже Муса от МБАЛ-Велинград и Илиана Якимова от МБАЛ „Здраве” „медиците от „Здраве“ не присъстваха на церемонията, като водещите обявиха, че допълнително ще получат наградите си“. Към наградите от общината СПА пакети добавиха хотелите „Вела Хилс“ и „Олимп“. Благодарността на майките към медиците, които помагат да се случи великото начало на живота, изрази Ирина Чонева.
След официалната част на площада много пъти се завъртя традиционното голямо хоро за Бабинден. Истински празник създадоха изпълненията на Ансамбъла за автентичен фолклор ,,Драгиново” при НЧ ,,Методий Драгинов-1936”, Мъжка фолклорна група при НЧ ,,Васил Левски-1904” и гост изпълнителите Радостина Паньова и Стоян Петков.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14603