Няма пари за цялостно асфалтиране на пътя Велинград - Сърница
Дата: Tuesday, May 14 @ 09:02:24 UTC
Topic:


В рамките на парламентарния контрол на 10 май 2019 г. народният представител от ДПС Сергей Кичиков отправи питане към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова: има ли предвидени средства в бюджета на МРРБ за 2019 г. за основна рехабилитация на 47-километровия път Велинград - Сърница. Г-н Кичиков подчертава, че пътната отсечка е в окаяно състоние и създава рискове за здравето и живота на пътуващите.

Проблемът е от години и са нужни спешни мерки за цялостно асфалтиране, а не само за запълване на дупки. Пътят е основна пътна връзка със Смолянска област и най-прекият до границата с Гърция, а през последните години има сериозен ръст на туризма във Велинград и Сърница.
От отговора на министър П. Аврамова стана ясно, че и тази година няма средства за цялостно асфалтиране на пътя. С оглед обезопасяване на движението до края на юни се планира изкърпване на компрометираните участъци, каза от парламентарната трибуна регионалният министър Петя Аврамова. И още от отговора на министъра: „МРРБ и АПИ ще направят всичко възможно отсечката да бъде включена в инвестиционната програма, да бъде проектирана и да се осигурят средства за ремонтирането й. Пътят Велинград- Сърница е с дължина 55.8 км, в изцяло високопланински район. През 2018 година приключи цялостният ремонт на участъци от пътя с дължина около 7 км между Сърница и границата с област Смолян. В ремонтните са вложени бюджетни средства в размер на над 2,5 млн. лева. Неремонтираният участък между Велинград и Сърница е с дължина около 47 км. Към момента АПИ и Областно пътно управление изкърпват регулярно участъка по линия на текущото изкърпване. Предприетите действия по линия на текущото поддържане са категорично недостатъчни за осигуряване на дългосрочна и безопасна експлоатация на пътя. Отчитаме и натовареността на пътя във връзка с туристическия поток към яз. „Доспат“. Необходимо е да се изработи технически проект за цялостен ремонт на пътната отсечка с заложени дейности по възстановяване на пътното тяло и за изграждане на подпорни стени в отсечка от 1,2 км след Велинград. Бюджетът на Агенция “Пътна инфраструктура”за 2019 година е ограничен, както предишните години. Това ни възпрепятства да планираме основен ремонт на пътния участък“.
По парламентарната процедура депутатът Сергей Кичиков е казал, че не е доволен от отговора. И е прогнозирал, че заради гаржданското недоволство в Сърница е възможно да се стигне до протести и затваряне на пътя.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14944