Велинградски проблеми: една година по-късно
Дата: Tuesday, May 14 @ 09:12:17 UTC
Topic:


На редовната пресконференция на кмета Костадин Коев на 9 май от вестник „Темпо“ поставихме няколко въпроса по теми, които вече една година очакват решения.
НА ЦЕНТЪРА ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА
„Тази година ще я караме така“ бе отговорът на кмета на нашия въпрос кога на центъра на Велинград ще бъдат поставени новите еднотипни павилиони. Решението бе гласувано от Общинския съвет преди година, но явно няма да бъде изпълнено това лято.

Междувременно бяха проведени и търгове, на които се явиха наематели за бъдещите павилиони.
Имаме идеи какво трябва да се направи в парка, за да е красиво и функционално, но нямаме финансови средства, каза г-н Коев. Нужната сума е около 90 000 лева, за да се направят водопровод, канализация и осветление в парка и да се изградят одобрените дървени къщички, за чиято изработка имало и избран изпълнител. Заради тежкото финансово състояние на общината обаче нова организация на търговската дейност на централния площад „Николай Гяуров“ засега няма да има.
Очаква се да бъде поставена нова сцена, но и тук има проблем: докараната конструкция е с по-големи размери от предвидените. Това ще наложи допълнителни дейности по монтажа. Засега не е ясно дали новата сцена ще бъде готова за 24 май.
Приятната за очите новост на площада е богатото озеленяване, дело на “КМД”. НЯМА ШАНС ЗА ВиК АСОЦИАЦИЯ
Точно преди година на специална работна среща във Велинград от МРРБ предложиха създаването на ВиК асоциация между 7 общини: Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово, Пещера, Белово и Батак. От години държавата предупреждава общините, че без окрупняване на водния сектор няма шанс за инвестиции и настоява за създаването на ВиК асоциации. На Велинград бе възложена задачата да поеме ръководството на бъдещата асоциация, но година по-късно кметът Костадин Коев бе категоричен: „В момента няма шанс за ВиК асоциация“. Причината е отказът на всички останали 6 общини за обединение с мотив, че това ще доведе до поскъпване на водата. За един кратък период имаше шанс за създаване на асоциация само между Велинград и Сърница, но такъв вече не съществува.
За Велинград това не е добра новина, защото лошото състояние на ВиК сектора по думите на кмета Коев е най-големият проблем на нашия град. Като основна причина той сочи пропуснатата от предишния кмет Иван Лебанов възможност за европейско финансиране на целия воден цикъл, чийто резултати виждаме всекидневно под формата на ВиК аварии и недостиг на вода. А през 2020 г. Велинград ще бъде изправен пред задължителното европейското изискване за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води. Липсата на ВиК асоциация означава, че не можем да разчитаме на европейски средства. Общината работи по темата за бъдещата ПСОВ в землището на Драгиново, а за пари ще трябва да разчита само на държавата. Ако се намерят средства, пречиствателната станция ще се прави поетапно. Ако не се намерят, липсата на ПСОВ ще бъде сериозен удар върху бъдещето на Велинград като национален и международен курорт.
НОВИЯТ ВОДОПРОВОД „ВЛАСА“ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОДОБРЕНИЯ
Новоизграденият водопровод за минерална вода „Власа“ на стойност 311 176 лева се нуждае от подобрения, призна кметът Костадин Коев. Поръчката стартира в края на 2017 г., но въвеждането му в експлоатация се забави. Към момента новото съоръжение обслужва абонатите, водоподаването вече е нормализирано. Но старата тръба е била с фи 16, а новата е по-малка и не може да поеме количеството вода от КЕИ „Власа“. Затова, е нужно да се направят разширителни съдове, а сигурно ще трябва да се включи и помпа. Топлопроводът бе изграден по пилотна програма, финансирана по Инвестиционната програма “Минерални води” на Националния доверителен екофонд към МОСВ.
Кметът увери, че има свободни количества вода във „Власа“ и „Мизинка“. След анализи от специалисти общината дори ще иска промяна в разрешителното, която количеството вода да се увеличи с около 1.5 литра в секунда. На първо място ще се гарантира потреблението на минерална вода за обществени нужди – чешми, обществени сгради, детски градини. А намаленото количество вода в чешмата при извора „Власа“ кметът обясни с механично запушване, което е отстранено след продухване на тръбите.
ПО ГЕНЕРАЛНИЯ ПЛАН ЗА ДВИЖЕНИЕ ОЩЕ СЕ РАБОТИ
През миналата година общината проведе обществена поръчка за изработване на Генерален план за организация на движението във Велинград на стойност 30 000 лева. На 6 август 2018 г. кметът К. Коев подписа договор за изпълнение с Институт за транспортни изследвания – София. Срокът за изпълнение на поръчката е 90 дни. Но планът, от който се очаква да реши част от транспортните проблеми във Велинград, все още не е готов и по думите на кмета работата по него продължава.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14948