В чест на Съединението: Ретро влак с парен локомотив ще пътува до Велинград
Дата: Tuesday, September 03 @ 09:14:14 UTC
Topic:


На празничния Ден на Съединението 6 септември БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград. Пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76, който е доставен у нас точно преди 70 години. Парният локомотив е произведен в заводите Chrzanow Полша през 1949 г., след което е въведен в експлоатация по теснолинейните 760 mm железопътни линии Септември-Добринище и Варвара-Пазарджик. Експонат е от музейната колекция на БДЖ.

Възстановен е отново за движение преди 15 години и към момента е единственият парен локомотив по теснолинейката в експлоатация. Извършва атракционни, юбилейни, туристически пътувания и участва във филмови продукции по маршрута Септември до Добринище.
На 6 септември атракционният ретро влак ще тръгне от гара Септември в 10:35 часа. Гражданското сдружение “За теснолинейката” ще украси теснолинейката и ще посрещне пътуващите с хляб и сол, а по време на самото пътуване ще се погрижи и за доброто настроение във влака. При пристигането на ретро влака във Велинград ще бъде организирано посрещaне от общината, която е включила събитието в празничната програма за отбелязване деня на Съединението. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Велинград в 16:15 ч. По време на престоя на влаак на жп гарата във Велинград много хора ще могат да го видят и да направят снимки.
Композицията ще се движи в състав от шест пътнически вагона. Цената на билета за влака с парния локомотив между Септември и Велинград е 25.50 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Билетите свършиха за 3 дни, което е показател за интереса към пътуването с ретро влака. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=15263