Поредни спорове за минералните води
Дата: Tuesday, August 04 @ 09:11:14 UTC
Topic:


Два проекта за решения станаха повод за поредните спорове за минералните води в местния парламент. Съветниците гласуваха изменение на разрешителното за водовземане за геотермалното отопление на НЧ „Васил Левски-1904“ в кв. Каменица. Според изменението разрешеното количество от 1.10л/сек се намалява на 0.60л/сек, а кметът К. коев поясни, че освободеният дебит ще се ползва по проект за геотермално отопление на детските градини „Радост“ и „Детски рай“. Второто решение бе по искане на „Елбрус Холидейс“ ЕООД и по него Общинският съвет прекрати разрешителното за водовземане от Сондаж 4 „Власа“ на „Булгарцвет Велинград“ ООД от 2013 г. за до 2 278.00 куб.м. за 365 дни годишно. Същото разрешително ще се преиздаде на „Елбрус Холидейс“ за хотел и СПА център. Срокът на действие се продължава с 10 години, а количеството вода става до 2 278.00 куб.м. за 365 дни и до 6 609.00 куб.м. сезонно от 1 май до 30 септември – 153 дни годишно.


Срещу двете решения остро се изказа съветникът Александър Гагов, който предложи точките да бъдат отложени, но това не бе прието. Той заяви, че има много проблеми с минералните води и много шуробаджанащина – за едни може, за други не може. Днес ще решим за някои обкръжения и кръгове, защото общината за едни е майка, за други мащеха, заяви съветникът и настоя за извънредна сесия за минералните води, на която „всеки да си каже“.
Кметът Костадин Коев отговори, че на тази сесия не се дава нищо допълнително и умишлено не са вкарани други точки. На призива на Ал. Гагов „Помогнете и на нас. Ако трябва, ще стана и от ГЕРБ“, кметът отговори „Никой няма да попречи на вашата инвестиция“. Без отговор остана въпросът на София Ключкова от ИК „Да поработим за Велинград“ защо минералният водопровод „Власа“ работи без разрешително за ползване.
От Комисията по жалбите съобщиха, че са направили искане и до 7 септември очакват от ОА пълна информация за минералните води, която ще бъде представена и пред Общинския съвет.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16209