Кристиан Ваклинов: Най-лесно е да не правим събора, но избрахме трудното
Дата: Tuesday, August 11 @ 09:26:53 UTC
Topic:


“Най-лесно е да не правим събора, но избрахме трудния начин - да го организираме.” Това споделя председателят на Гражданското сдружение “За теснолинейката” Кристиан Ваклинов минути преди официалното откриване на Третия събор на приятелите на теснолинейката “С хора и песни край релсите тесни”. Съборът се проведе на 8 август 2020 г., като отново превърна най-високата гара на Балканския полуостров Аврамово в голяма сцена на народно веселие.


На фона на толкова много фестивали, събори, празници, които това лято бяха отменени заради коронавируса, съборът на гара Аврамово се оказа приятното изключение. Хората не бяха толкова много, колкото през предишните две години, но важното е, че бяха запазени традицията и духът на събитието.
“Легендарни събори се отложиха тази година. Но ние се стараем да създадем традиция. Много хора питаха дали ще направим събора на приятелите на теснолинейката. Избрахме трудната крачка - да го организираме и да дадем шанс на всеки, който иска да намери разнообразие”, казва Кристиан Ваклинов. И допълва, че предварително са разговаряли с Регионалната здравна инспекция за спазване на всички противоепидемични мерки - осигурени са дезинфектанти за всички посетители, а домакините многократно призовават за спазване на дистанция.
Тази година съборът очаквано е по-скромен. Няма сцена, но има добро озвучаване, за което отново е помогнала Община Велинград. В програмата участват 10 фолклорни изпълнители и групи. От най-далече идва групата от Бяла Слатина - мястото, където е вървяла другата теснолинейка в България, която вече не съществува. Гостите от Бяла Слатина идват за първи път на Аврамово и са щастливи да се возят по “релсите тесни”. На събора са и група гайдари от Чепеларе, които идват вече трета година. Има участници от Бобов дол, от пазарджишките села и, разбира се, тук са приятелите от читалището в Якоруда. Осигуряването на участниците също не е било лесно, защото заради извънредните мерки много от фолклорните групи не са репетирали и нямат готовност.
БДЖ и тази година подкрепи провеждането на събора “С хора и песни край релсите тесни”, като пусна влакови композиции с по 10 вагона в деня на събитието. От БДЖ осигуряват и голямата “сцена” - гара Аврамово.
На събор като на събор: сергии, скари, коли по поляните... И макар 8 август да не беше най-топлият августовски ден, планината и гарата имаха нужда от това оживление и от присъствието на толкова хора, дошли да се повеселят в чест на нашата теснолинейка - единствената в България, неизменна част от историята и бъдещето на нашия край.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16223