Непримиримо НЕ на концесионния договор за мината
Дата: Tuesday, August 11 @ 09:36:22 UTC
Topic:


На 1 август на централния площад във Велинград се проведе граждански протест срещу намеренията за откриване на мина за добив на волфрам в местността “Грънчарица-Център” край Кръстава. Протестът бе организиран в социланите мрежи и събра около 50 човека, сред които и кметът Костадин Коев. Основното искане на протестиращите е държавата да прекрати договора за концесия, сключен през 2009 г. с “Ресур 1” АД.


Гражданите одобриха нота, адресирана до Министерския съвет, Министерството на енергетиката, Народното събрание, главния прокурор, президента на Република България, кмета на Община Велинград и до Общинския съвет. Публикуваме пълния текст на документа:

КАТЕГОРИЧНА НОТА
Ние, гражданите на община Велинград, изразяваме категорична позиция с
ИСКАНЕ:
1. Държавата да прекрати концесионния договор за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица - център".
2. Концесионният договор е икономически неизгоден за Република България. Страни в договора са министърът на енергетиката и "Ресурс 1" АД. Гражданите на Велинград никъде не са представени в този процес и не е защитен техният интерес.
3. Ние, хората, днес публично и открито изразяваме своята позиция, че решението е в нашите ръце, защото досега държавата не ни даде отговор, въпреки хилядите изразени и оповестени позиции срещу този договор до всички държавни институции, представени под формата на подписка с 11 200 подписа.
Затова отново казваме:
Непримиримо НЕ на концесионния договор! Ние вярваме в собствените си сили и няма да допуснем нашата природа да бъде заличена, защото временният финансов интерес (дори и за 36 години), не може да бъде сравнен с вечният стремеж на хората за здравословен живот и чиста природа!
4. Непоправимите вреди, които ни нанася, без наша воля концесионният договор, е в противоречие с основният принцип да бъде защитен изцяло общественият интерес, а не частният!
Ние сме водата, ние сме въздухът, ние сме гората! Природата - това сме ние - хората! Нека я опазим!
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16231