Знакови посещения в Чепинския край
Дата: Tuesday, August 18 @ 08:49:05 UTC
Topic:


Продължение от брой 28/2020
- На 29 октомври 1980 година във Велинград на посещение е Людмила Живкова, член на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Комитета по култура към Министерския съвет. Настанена е в Лечебно възстановителната база на Държавния съвет. Заедно с нея на срещите във Велинград присъства Атанас Семерджиев – народен представител, Петко Петков – първи секретар на ОК на БКП Пазарджик, Костадин Атанасов – председател на Окръжния народен съвет Пазарджик. Провежда срещи и с Бюрото на ОбК на БКП (първи секретар Димитър Шулев). Посещава къщата музей „Вела Пеева” и поема задължението да се ускори започналото разширение на музея (той е открит 1984 г.). Посещава „Клептуза”.

Поема обезателството да възложи проучването и изграждането на Културен дом. Неговото строителство започна през м. май 1984 г. Главен изпълнител СМК Пазарджик ( генерален директор Спас Стоилов). Строежът се ръководи от Георги Шукалов. На обекта работи бригадата на Васил Дамов.
- През есента на 1981 година на лечение в ЛВБ на ДС със съпругата си е световноизвестният диригент Херберт Фон Караян.
- На 10 и 11 юни 1982 г. в Лечебно възстановителната база на Държавния съвет се провежда заседание на Министерския съвет на България, участие в което взема и Тодор Живков – генерален секретар на ЦК на БКП.
- На 12 юли 1982 г. във Велинград се провежда национално съвещание за развитието на Велинград и общината. Участие вземат: Петър Дюлгеров, член на Политбюро и председател на ЦС на БПС, Пеко Таков, член на Политбюро и зам. председател на Държавния съвет, Андрей Луканов – зам. председател на Министерския съвет, Георги Ефтимов – председател на Комитета по туризъм към Министерския съвет. През същият месец се провежда традиционният събор на „Старият чарк”. На него провежда конкурс за най-вкусна старинна местна гозба, баница, пита, вино и домашна ракия. Присъства Кръстю Тричков – първи зам.председател на Националния съвет на ОФ.
- На 3 декември 1982 г. във Велинград се провежда национално съвещание за използване на потенциала на селищните системи за туристически функции. То се ръководи от Пеко Таков – член на Политбюро и зам. председател на Държавния съвет.
- На 1 ноември 1985 година се открива Профсъюзният дом на културата. Лентата прерязва Петър Дюлгеров, член на Политбюро и Председател на ЦС на БПС. В същият ден той открива и възстановеният след пожар почивен дом „Вела Пеева” (управител Лиляна Цветанова).
- През м. октомври 1985 г. на посещение във Велинград е Жорж Марше – генерален секретар на Френската комунистическа партия. В Лечебно възстановителна база във Велинград на 28 и 29 октомври той провежда среща с Тодор Живков. На срещата присъстват Димитър Шулев и Михаил Алексиев. След нея Тодор Живков провежда работна среща с Димитър Шулев – първи секретар на ГК на БКП и Михаил Алексиев председател на ОбНС.
- Да посрещне Новата 1986 г. във Велинград пристига Гриша Филипов – председател на Министерския съвет. На 1 януари 1986 г. по поръчение на Тодор Живков в базата на Държавния съвет се провежда работна среща, на която освен Гриша Филипов участват и: Петко Петков – първи секретар на ОК на БКП Пазарджик, Костадин Атанасов – председател на ИК на ОНС Пазарджик, Белчо Белчев – министър на финансите, Атанас Семерджиев - народен представител, Димитър Шулев и Михаил Алексиев. На 4 януари 1986 г. Гриша Филипов издава Заповед Р – 1 за сформиране на централна правителствена работна група за изготвянето на правителствена „Програма за ускорено развитие на Велинград и прилежащите територии като туристически, курортно лечебен и икономически комплекс до 2000 г.”. Тази Програма е утвърдена от Държавният комитет за планиране оглавяван от проф. Иван Илиев – председател на Държавния планов комитет през 1986 г. и започна да се изпълнява записаното в нея. За съжаление, изпълнението и беше прекратено след 10 ноември 1989 година.
- Преди заминаването на българските спортисти за участие в Летните олимпийски игри те бяха събиране на лагер сбор на ВСК „Дружба-Белмекен”. Провежда се традициона среща на олимпийците, техните треньори и ръководители с Тодор Живков.
- На 13 юни 1990 г. на централния площад се проведе заключителният митинг за предстоящите на 16 юни втори тур за избор на 7 Велико народно събрание. На митингът слово произнесе Андрей Луканов – министър-председател. Това е най-многолюдният митинг, провеждан на този площад – участваха 15 000 души.
- Новата 1991 г. в ЛВБ на МС посрещна академик Николай Тодоров – председател на 7 Велико Народно събрание. - На 22 юни среща с избирателите от Велинградска община направи Александър Лилов – председател на Висшия съвет на БСП.
- Новата 1993 г. посрещна в ЛВБ на МС Жан Виденов – председател на ВС на БСП
- На събора в с. Сърница през м. август 1993 г. гостува Ахмед Доган, председател на Движението за права и свободи. - За втори път новата 1994 г. в ЛВБ на МС посрещна Жан Виденов. На 2 и 3 януари той проведе обиколка на селата извън Велинград и се срещна с избирателите.
- На 2 август 1994 г. във Велинград бяха Николай Гяуров и Мирела Френи.
- На 20 август гост на Велинград беше Стефан Савов – председател на 36 Народно събрание.
- 13 февруари 1996 г. в БЛЦ „Камена” председателят на 37 НС ак. Благовест Сендов проведе среща с кметския екип на Георги Аврамов, народните представители от Пазарджишка област и общинските съветници.
- На 1 април 1996 г. среща с избирателите от общината проведе Иван Костов – председател на СДС.
- На 15 август 1997 година се провежда традиционният събор на с. Юндола . Кмет на Велинград е Георги Аврамов, а на на с. Юндола Местан Местан. Последният изпраща официална писмена покана до Тодор Живков да посети този събор. По това време той е следствен и под домашен адрес. Получава съгласие да дойде на Юндола. В тези месеци го охранява фирма „Ипон” на Бойко Борисов. Колите пристигат от София, на входа на Велинград ги посреща Георги Аврамов. Аврамов води със себе си Иван Асьов, който с камера заснема посещението на Живков на Юндола. На Юндола участниците в събора посрещат възторжено Тодор Живков. Той произнася кратко слово, след което е разходен из курорта с открит файтон. Обядва и се завръща в София. Запазени са снимки на усмихнатите хора, които му целуват ръка. На стр. 46 от книгата на Кеворк Кеворкян „Кеворкян проговаря” – І част той е записал думите на Живков казани пред него за тази среща: „ На Юндола помаците ми казваха – живей, защото ако умреш, и ние ще умрем. Ти си нашият пастир!
- На 18 март 1998 г. срещи с избирателите в общината направи Георги Първанов, председател на НС на БСП. - На 5 юли 1998 г. се честваха 40 години от обявяването на Велинград за град. На тържествата присъства Георги Първанов - председател на ЦС на БСП и ръководител на парламентарната група в 38-то Народно събрание.
- Новата 1999 г. посрещнаха в ЛВБ на МС : Евгени Бакърджиев – зам. министър председател, Евдокия Манева – министър на околната среда и водите и д-р Петър Бояджиев – министър на здравеопазването.
- На 6 юни на заседанието на областната конференция на ДПС проведена във Велинград присъства и Ахмед Доган – председател на ДПС.
- На 9 октомври срещи с избирателите в Общината направи Йордан Соколов – председател на 38 Народно събрание.
- На 14 октомври 1999 г. за няколко часа на посещение във Велинград беше Иван Костов – министър председател на България. Той участва в серия от срещи на кандидат за кмет от името на ОДС д-р Цветан Илиев Дафов за изборите на 17 октомври 1999 година.
- На 13 октомври и на 28 декември 1999 година на посещение във Велинград е Георги Първанов – председател на НС на БСП.
- На 27 юни 2000 г. гост на Велинград беше Петър Стоянов – президент на Република България.
- На 29 декември 2000 година Георги Първанов – председател на НС на БСП беше на обиколка в селата извън Велинград. В ЛВБ на МС той със семейството си посрещна Новата 2001 г.
- На 1 септември 2001 г. в голямата зала на Община Велинград проведе среща Лидия Шулева – наша съгражданка, зам. министър председател на България.
- На 16 март 2002 година се честваха 80 години от рождението на Вела Пеева – патрон на нашия град. На тържествата присъства ген. Ангел Марин – вицепрезидент на Република България.
- На 6 юли – Празника на Велинград в тържествата участва и Лидия Шулева.
- За пореден път Новата 2003 година посрещна със семейството си Георги Първанов – президент на Република България.
- На 25 август 2003 година Николай Гяуров посети Велинград за последен път.
- На 27 октомври 2003 г. на среща с избирателите преди местните избори беше Ахмед Доган – председател на ДПС. В следващите дни той посети Сърница и останлите села извън Велинград.
- На 29 ноември 2003 година на тържеството по случай 100 години социалистическо движение в Чепинско гостува Сергей Станишев – председател на НС на БСП.
- На 8 юни 2005 г. срещи с избирателите от Велинград проведе Иван Костов – председател на ДСБ.
- На 6 август 2005 г., един ден след наводнението на с. Драгиново, при което загина 1 жител на това село, на оглед беше Георги Пирински – председател на 40 народно събрание. На 20 август щетите огледа и Лидия Шулева – зам. министър председател.
- На 9 септември и 13 октомври 2005 г. на среща с избирателите от Общината беше Георги Пирински – председател на 40 Народно събрание. Проведе среща с учениците от СОУ „Васил Левски” и участва в диспут на тема: Младежта и Европейският съюз”.
- На 21 ноември 2005 г. Бойко Борисов – кмет на София проведе среща с жителите на Велинград в читалището в Лъжене. Учредява се секция на партия ГЕРБ във Велинград с 38 членове. За координатор е определен д-р Жечо Чешмеджиев.
- На тържествата по случай 85 години от рождението на Вела Пеева – патрон на града ни участва о.р. генерал Ангел Марин – вицепрезидент на Република България.
- На 5 юли 2008 г. на тържествата по случай 60 години от обявяването на Велинград (кмет е Иван Лебанов) за град участва Лидия Шулева – зам- министър председател на РБ. Откри се бюст-паметникът на Николай Гяуров. Скулптурата е изработена от Владимир Гиновски, арх. оформление е от арх. Николай Тулешков.
- На 28 май 2009 г. Общината посети във връзка с предстоящите избори за Европарламент Ахмед Доган – председател на ДПС.
- На 7 юли 2009 година се чества Денят на Велинград. Гост беше Георги Пирински – председател на 40 НС.
- На 16 октомври 2009 г. във Велинград се проведе среща на ръководителите на дипломатическите представителства в България. Домакин беше Гранд хотел „Велинград” и министърът на външните работи Румяна Желева.
Никола Делиев

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16238