18 септември - денят на истината!
Дата: Tuesday, September 13 @ 08:29:49 UTC
Topic: Общество и наука


Баща ми търгуваше в Пазарджик с дърва за огрев и главните му доставчици бяха от село Корово. Когато слизаха на пазар в града ни, отбиваха се у дома, а понякога и преспиваха. През 1958 г. се установих във Велинград. Старите досове на баща ми Везьо Сеферов и Сали Гуджев веднага ме намериха. Станах техен доверен лекар.
През последвалите десетилетия вие посещавахте, болни и угрижени, рентгеновия ми кабинет. Изградихме заедно отношения на взаимност, доверие и уважение - по примера на бащите ни. В изборите за Велико народно събрание ми дадохте над 2000 гласа. Обещах да защитя гражданските ви права и го сторих.
Зная сигурно, че велинградчани ви приемат като неделима част от своята общност, като свои съграждани. Децата ви учат заедно с нашите, вие се трудите наравно с нас в работилниците, предприятията, заведенията, учрежденията на града ни. Между нас винаги е имало разбирателство, взаимопомощ и солидарност. Но ето, че се появиха сили, които се опитват да ни разединят и противопоставят.
Нямам нищо лично срещу Фидел Беев и неговия кандидат за кмет на Велинград. Но откак Беев се присъедини към турската етническа партия на Ахмед Доган, ние сме вече политически противници. Известни са опитите на ДПС да турцизира мюсюлманите от Западните Родопи. Ще повторя и тук, че за Вежди Рашидов, известния наш скулптор, ДПС е единствената тоталитарна партия в България, превърнала се в “бизнес-корпорация”. Историкът проф. Божидар Димитров беше още по-категоричен пред една национална телевизия. Навръх 6 септември той нарече партията на Доган “икономическа мафия”. Ако Фидел Беев се е надявал да припечели нещо покрай нея, нека се приготви да понесе и загубите.
Нима трябва да дойде някой от столицата, да вдигне юмрук и да закрещи, за да се стреснем и опомним за какво всъщност става дума на тези избори? Мисля, че имаме достатъчно разум в главите, гражданска зрелост и култура, за да вземем сами правилното решение. А то е да предпочетем българския и европейския избор пред ориенталския.
Нужно ли е да ви припомням кой беше Мустафа Шарков (Маньо), вашият съселянин, районният мюфтия, изтъкнатият деец на партиотичната родопска организация “Родина”? И както изстрада той в името на нашето единство и братство. Зная, че сте горди, честни, неподкупни и няма да продадете гласа си за левчета. Но и сред вас има лековерни и наивни хорица, които ще повярват на лъжливите внушения, че нов краен национализъм ще посегне отново на името, съвестта и вярата ви. Това е плашилото, с което Ахмед Доган държи в подчинение своя препатил и объркан електорат цели 16 години.
Досега сме се гледали право в очите, без задни помисли, неловкост и гузност. Надявам се да се гледаме така и след 18 септември - денят на поредното изпитание за волята и духа ни, ДЕНЯТ НА ИСТИНАТА.
д-р Александър ПоповThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1635