След рекордна пасивност идва съдбовен балотаж
Дата: Tuesday, September 20 @ 09:39:20 UTC
Topic: Политика


Ключът за кметския кабинет е в ръцете на негласувалите
От 36 000 избиратели в община Велинград само 11 800 гласуваха на частичните кметски избори на 18 септември. Избирателната активност от 32.78% удари рекорд по пасивност. За сравнение: на предишните частични избори за кмет през февруари и на парламентарните избори през юни в община Велинград гласуваха над 22 000 избиратели. За разлика от последните вотове, този път по-активно, макар и с малко, бе гласуването във Велинград, отколкото в района. От близо 22 хиляди избиратели във Велинград до урните отидоха 7547 или 34.5%. Изненадващо ниска бе активността и в селищата от общината, където от 14 217 избиратели гласуваха 4255 или 30%. Рекордът по негласуване държи Сърница с едва 13.5% гласували. Не бяха активни и ромските махали, в Анезица дадоха своя глас само 17%.
В резултатите от първия тур на изборите води независимият кандидат Стоян Дулев с 5414 гласа. Подкрепеният от ДПС-депутата Фидел Беев кандидат очакваше далеч по-сериозен резултат и победа без балотаж. Но предвижданата масирана подкрепа от ДПС не се състоя. Официалната позиция на движението избирателите му да гласуват “по съвест” на предишни избори винаги даваше максимум бюлетини за Фидел Беев, но сега не постигна същото за Стоян Дулев. Изненада от поведението на избирателите в района изрази и областният лидер на ДПС Ахмед Хаджийски.
С близо 900 гласа по-малко на второ място е кандидатът на БСП Иван Лебанов, подкрепен още от партиите от Коалиция за България, НДСВ, БЗНС-НС, ССД, БСД и др. На първия тур олимпийският медалист получи 4538 гласа и то предимно от велинградчани - 4015 гласа плюс само 500 гласа от селата. Още в изборната нощ в щаба на Иван Лебанов си дадоха сметка, че ги чака изключително труден балотаж.
Достойно участие в изборите записа независимият кандидат Никола Матров, на чиято страна в кампанията застанаха СДС, ДСБ, ВМРО. Г-н Матров получи 1766 гласа, с което на практика бе осигурена възможността да има втори тур. Кандидатиралият се този път от НЗП “Н. Петков” Ангел Топорчев слезе много под получените от него през февруари 216 гласа. Сега за бившия заместник-кмет гласуваха само 84 избиратели. Самият той не бе допуснат да гласува, тъй като бе пропуснал в срок да подаде искане за вписване в избирателните списъци.
Първият тур премина относително спокойно. От щаба на БСП в ОИК бяха подадени две официални жалби по повод поведението на депутата от ДПС Фидел Беев. Първата жалба бе предизвикана от факта, че г-н Беев агитира избиратели в Драгиново да гласуват за Стоян Дулев, което е забранено в деня на изборите. Освен това ДПС-депутатът си е превишил правата, изисквайки от комисии в секциите да види избирателните списъци. Втората жалба отново бе за неправомерна агитация от страна на Фидел Беев, този път в ромската махала Анезица. Интерес към изборния процес в община Велинград проявиха и други депутати - Костадин Кобаков от БСП, д-р Иван Колчаков от ОДС, но без да се намесват по подобен непозволен от закона начин и да агитират за подкрепяните от тях кандидати.
На 18 септември изборите протекоха при невиждана досега стройна организация. Общинска администрация се постара максимално и това даде резултат. Въпреки тежките пътни условия след наводненията, всички изборни материали бяха доставени навреме. За превоза на членовете на секционните комисии в района бяха подсигурени високопроходими автомобили. Забележки се чуха от членове на СИК в Абланица и Цветино, за които не е бил подсигурен транспорт да слязат до Велинград и така не са успели да гласуват в своите избирателни секции. Отлична бе организацията и при приемане на бюлетините. За първи път още в 22 часа всички комисии бяха предали своите протоколи и имаше обобщена информация за изборните резултати.
Специална благодарност към врид кмета Атанас Водев и към Общинската избирателна комисия изразиха повечето от отразяващите вота медии. За първи път в общината бе организиран пресцентър, в който председателят на ОИК Иванка Станчева и говорителят на ОИК Рени Тренова през 2 часа даваха актуална официална информация. С помощта на колегите от пресцентъра на тези избори журналистите получиха всички данни, които поискаха.
Резултатите от първия тур вещаят съдбовен втори тур. Ключът за кметския кабинет е в ръцете на негласувалите избиратели. В тежката предизборна седмица партиите се явяват на изключително отговорен изпит. За всички са ясни опасностите от етническо гласуване и дългосрочните последиците за града и общината. Не бива да се подценява и друга опасност - поредното купуване на вота, което срива доверието на хората във властта. Изборът не трябва да е подчинен на партийни и коалиционни сметки - избирателите категорично показаха, че това ги отблъсква и демотивира. Да не забравяме, че кметските избори са мажоритарни, че между Стоян Дулев и Иван Лебанов избираме достойната личност. За г-н Дулев залогът е голям, тъй като на 7 октомври продължава наказателното дело, по което той е обвиняем за нанесени на общината материални щети. За г-н Лебанов залогът също е голям, защото той е заложил името и авторитета си на доказал се спортист и човек. Залогът е голям и за всички нас като избиратели, защото с гласуването или негласуването си ние избираме посоката, в която новият кмет ще поведе нашия град и община.
Темпо

Резултати от първи тур
Кандидат-кмет Велинград Общо %
Стоян Дулев 1825 5414 45.87
Иван Лебанов 4015 4538 38.45
Никола Матров 1633 1766 14.96
Ангел Топорчев 74 84 0.71This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1649