Първото общо събрание на “Орфей” прави план за теснолинейката
Дата: Tuesday, September 27 @ 08:59:45 UTC
Topic: Бизнес


На 21 септември в кабинета на врид кмета Атанас Водев се състоя първото общо събрание на сдружение “Орфей”. Сдружението бе регистрирано с участието на всички общини, през които минава теснолинейката Септември - Якоруда. В събранието взеха участие кметовете на Септември, Разлог, Якоруда, Велинград и председателят на велинградския Общински съвет.
Главната цел на събранието е да обмислим дългосрочна програма и конкретен план за развитие на жп-линията, съобщи кметът на Септември Томи Стойчев, който е основен инициатор за създаване на сдружението. След като вече съдебната регистрация на “Орфей” е факт, общините ще предложат да бъде изградено съвместно дружество между тяхното сдружение и държавната фирма “БДЖ”. Целта е теснолинейката да се превърне и в туристическа атракция, което ще спомогне за развитието на региона, а ще има и социален и екологичен ефект.
След като кметовете на общините в “Орфей” подкрепят плана за развитие на проекта, ще бъде потърсена среща с министъра на транспорта П. Мутафчиев. Според Томи Стойчев шансовете са много добри, тъй като областта има и силно лоби в транспортното министерство в лицето на новия зам.-министър Георги Петърнейчев, бивш кмет на Пещера.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1656