Една година на творчество и обич
Дата: Tuesday, October 04 @ 11:37:23 UTC
Topic: Култура


На 30 септември, в навечерието на деня на музиката и поезията, литературен кръг “Свободна мисъл” отпразнува със своите почитатели и приятели първия си рожден ден. Точно преди година те за първи път се представиха пред велинградска публика като поетична формация. И на рождения си ден спазиха традицията и посрещнаха в Градската художествена галерия своите гости с песен - “Заточеници” в изпълнение на неостаряващата Ваня Карамфилова, на пианото Иван Пачев, а на всеки стол картичка със стих на български поет. Обръщайки се към гостите и откривайки вечерта, Петър Пещерски каза: “Приятели на поезията и музиката се събраха, за да почетат словото излязло от дълбините на душите ни”. Най-новите си стихове прочетоха: Боряна Стаева, Стуимен Денизов, Петя Норова, 12-годишната Виолета Златарева, Цветка Спасова, Стойна Стоянова, Иванка Карамфилова, Цветелина Бояджиева, Пейчо Христов, Ваня Юргакиева и Мария Табакава. Последва анонимен конкурс на стихове с жури публиката и Тя отсъди: първо място за стихотворението “Капки от моята кръв”, на второ място след балотаж стихотворението “Моята България”.
За своя първи рожден ден “свободните, весели и добри” рожденници си подаряват поетичен сборник от техни стихове с красивото име “Полет”, който до края на тази година ще бъде в ръцете на техните почитатели и приятели. За изминалата Първа година но своя литературен кръг “Свободна мисъл” те казаха:
Мария Табакова: “Това бе година на творчество, на съзряване, на сприятеляване. Година на създаване на контакти с хората. Година на обич.” Иванка Карамфилова: “Тази година ме направи по-богата духовно, обогати мирогледа ми и написах много нови стихове.”
Боряна Стаева: “Изпитах много радост, творческо вдъхновение в писането на стихове и радост от срещата с хората.”
Пейчо Христов: “Една година на запознанство с нови приятели, положителни емоции, незабравими изживявания и зареждане с вяра и оптимизъм.” Стойна Стоянова: “Всичко онова, което го бяхме замислили в началото се случи. Щастлива съм! Очакваме с вълнение и радост готовата вече стихосбирка “Полет” до края на годината да излезе от печат.”
Петър Пещерски: “През тази година успях да сверя часовника си с часовника на хората. Установих, че всяко едно стихотворение докосва хората и това е моята най-голяма награда.”
На “моята” картичка имаше стих от Евтим Евтимов, нека той бъде нашето пожелание за литературен кръг “Свободна мисъл”:
Дълъг път пред всеки се извива.
Хубав ден сега им пожелай!
Искам хората да са щастливи.
Светлина от утрото им дай!
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1664