Бъдещето ни е туризмът, но няма кой друг да ни свърши работата
Дата: Tuesday, October 04 @ 11:51:03 UTC
Topic: Бизнес


Велинградчанката Албена Ангелова Теофилова в момента е директор по финансите на петзвездните хотели “Мариот” и “Кортиярд” в Тбилиси, столицата на Република Грузия. Тя взе част от годишната си отпуска точно по време на кметските избори във Велинград, защото е убедена, че трябва да се гласува. Като професионалист в сферата на туризма я на разговор за развитието на този отрасъл във Велинград:

- Г-жо Теофилова, какъв път изминахте, за да заемете този пост, защото се знае, че директор в американска фирма се става трудно?
- Започнах като финансов аналитик в хотел “Мариот” в Доха-Катар, после защитих правото да бъда зам.-директор на хотел “Ренесанс” в Дубай, също от веригата “Мариот”. Но ако трябва да кажа за абсолютното начало в хотелиерския ми бизнес, то бе поставено в моя роден Велинград - в “Камена” и по-късно в “Тото шанс”.
- Как хората по света правят туризъм?
- По света хората използват и най-малките природни дадености, за да развият бизнеса, като привлекат туристи. За страните, в които съм работила, а и за тези, които съм посещавала, мога да кажа, че навсякъде всички - и хората от даденото населено място, и страната като цяло, имат една обща цел: да представят държавата си в най-добра светлина, за да може тя да заеме трайно своето място на туристическия пазар. И освен това правят и невъзможното да привлекат и задържат туристите от средната и тази над нея класи. Това го постигат чрез изграждане на добра, да не кажа отлична, инфраструктура и обслужване по места. И може би най-важното - имат позитивно отношение към бизнеса в дългосрочен план, което ще рече професионализъм дори и ако в даден момент посъветваш клиент да отиде при конкурента, само защото в дадения момент твоят туристически продукт не отговаря на неговите изисквания.
- Как вие привличате и задържате вашите туристи, които безспорно са богати?
- При нас е задължителен много подробният и точен анализ в кои сегменти на туристическия поток отговаря продуктът ни. На базата на него изграждаме успешна бизнес-стратегия, позволяваща ни гъвкавост според конюктурата на пазара и непрекъснато самоусъвършенстване, като се следват световните тенденции. Самоосъвършенстването и обучението на персонала е непрекъснато и задължително. Ние всеки ден провеждаме 15-минутни дневни събрания, на които се повтарят основните 20 за нашата компания “Мариот” базови правила, между които “Бъди посланик на своя хотел”, “Персоналът е най-големият актив на компанията” и др. Всеки отдел има по едно събрание на месец, на всяко тримесечие по едно събрание на целия персонал, а през м.май всяка година се провежда седмица на персонала, през която се организират спортни и културни мероприятия, а мениджърите и ръководителите готвят и сервират на персонала в тези дни. Може би тук е мястото да спомена и девиза на компанията “Мариот”: “Доволните сътрудници се грижат най-добре за гостите на хотела, а това създава условията гостите да са доволни и да се завърнат отново при нас!”. Всеки от нас знае, че проучванията (анкетите) сред гостите и персонала са с еднаква тежест при годишното оценяване работата на всеки ръководител, бил той супервайзер, мениджър, член на изпълнителния съвет, генерален мениджър. При нас е безкомпромисно спазването и съблюдаването на стандартите за качество на всяка отделна марка хотели - суперлуксозни, хотели за бизнес пътници, апартаменти на хотелски принцип за дългопребиваващи бизнесмени... И не на последно място - стремеж за познаване в най-малки детайли на конкуренцията и техните бизнес-стратегии, както и поддържане на непрекъснати контакти с тях. Тук трябва да спомена и проявяването на абсолютна лоялност към компанията и туристическия продукт (търсене,предлагане и развитие).
Постоянен е стремежът непрекъснато да се снижават разходите и да се оползотворява всяка възможност за ефективно управление и увеличаване на печалбата, но не за сметка на качеството!
- Г-жо Теофилова, страната ни вече е с пазарна икономика, а нашият роден Велинград вече има хотели с 5 и 4 звезди. Вашият съвет за развитието на местния туризъм?
- Бъдещето на Велинград е в туризма, с неговите уникални природни дадености. Това са го усетили и нашите предци и затова кметът Шнитер преди век направи минералния плаж. Днес обаче трябва да се подобри на първо място инфраструктората и да се обърне особено внимание на поне още 2 основни неща: обучението на персонала, което ще рече владеенето на поне 1 чужд език (говорим за 5 и 4 звезди, за които е задължително), умението им да контактуват с клиенти, Усмивката с главна буква, познаването на менюто, умението да предложи и продаде нещо в повече, умението за обратна връзка - да разбере веднага на място от какво е доволен или недоволен гостът, какво би желал да намери в съответното заведение. Тук ще кажа какво видях и което е недопустимо за всяко държащо на имиджа си заведение, да не говорим за тези с 5 и 4 звезди. Недопустимо е обслужващият персонал да е с боси крака, с отворени обувки (не дай Боже с чехли), да не е с безупречна лична хигиена и да намирисва на пот, да не владее книжовния български език и да говори на диалект, да не е лоялен към работодателя си. Другото особено важно нещо е рекламата - навсякъде и по всяко време на Велинград, на хотела, на заведението.
- Какво още?
- Вярно е, че повечето време съм в чужбина, но поне 2-3 пъти в годината си идвам и затова ще споделя, че според мен във Велинград сякаш няма стремеж към икономическо оползотворяване на всички видове ресурси - природни, материални, трудови, финансови, информационни. С една дума: липсва ефективност. Да не говорим за следване на световните тенденции. Задължение на градската управа е да поддържа всячески развитието на туристическия бизнес, което ще рече всичко, което имаме, да е в услуга на гостите на града, а това, което го нямаме, да намерим начин да го направим. И още: непрекъснат стремеж да се създават условия за неговото разрастване, прозрачност и легално действие, т.е. да не се създават спънки с различни местни данъци и такси, необосновани по своя брой и размер, честна равнопоставеност в отношението към всички компании и обекти, подпомагане на техния и своя интерес чрез организиране и реализиране на съвместни проекти, свързани с туристически обиколки, посещения на местни забележителности с екскурзовод, представяне на традиционни местни обреди и празници, чрез подходяща национална реклама. Градската управа просто е задължително да разработи единна рекламна стратегия за града и общината, а защо не и със съседната община, на национално и международно равнище, на най-употребяваните езици. И това, което веднага би могла управата да направи, е да обозначи улиците и туристическите забележителности поне на 2 езика.
- Вашата отпуска съвпадна с поредните за нашия град избори. Вие гласувахте ли?
- Разбира се, че гласувах! Това е задължение на всеки пълнолетен велинградчанин. Как иначе нашият град ще стане такъв, какъвто искаме, ако не участваме в избора на градската управа?! Няма кой да ни свърши работата освен нас самите. И моята отпуска не съвпадна с “поредните” избори, тя бе съобразена с тях. Знам, че много от вашите читатели ще си помислят, че тъй като съм в чужбина, лесно ми е на мен. Затова аз ще си позволя от името на моите съграждани, които са извън границите на Родината ни, да кажа: Нито за миг не забравяме Вас, Родния град и България! Ние знаем, че кой по-рано, кой по-късно ще се върнем, защото носим Велинград в сърцата си. А всички вие трябва да знаете, че всеки един от нас е посланик на родния Велинград, където и по света да се намираме.
- Какво очаквате да се промени през следващите години в нашия град?
- Вярвам, че все повече с времето ще се налагат сред моите съграждани прагматичният подход и положителното мислене, вярата и страмежа към установяване на общочовешките и европейски ценности. Вярвам, че ще “забравим” да надничаме в “канчето на другите” и ще запретнем ръкави и здраво ще заработим за собствения си успех - принципно и честно! Нека обичаме Велинград и непрекъснато да работим за неговото обновление и развитие!
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1666