7 посланици на арабски страни гостуваха във Велинград
Дата: Tuesday, October 04 @ 12:08:42 UTC
Topic: Бизнес


Такава голяма дипломатическа делегация Велинград не помни от години. На 1 октомври тук гостуваха 7 посланици на арабски страни, които проведоха среща в общината с врид кмета Атанас Водев. Официалните гости бяха посланиците на Палестина д-р Мохамад Ал-Салайме, на Сирия Абдул Салям Хиджаб, на Мароко Абдул Салям Гарбауи, на Йемен Мансур Каид Али, на Египет д-р Хиба Ал-Мураси, на Либия Тахер бну Шаабан и на Ирак Хейдар Ал-Баррак. Те бяха посрещнати в заседателната зала на общината, която специално за случая за броени часове бе преобразена с нови пердета и покривки от фирма “Елика”. Г-н Водев приветства гостите с “Добре дошли” в нашия град, а директорката на общинския Информационен център за малък и среден бизнес Даниела Пенева направи презентация на града и общината. Явният интерес на посланиците пролича в многото зададени въпроси за потенциала на региона.
На кратката пресконференция палестинският посланик д-р Ал-Салайме отговори на въпросите на чудесен български език. Той е председател на Асоциацията на арабските посланици в България, но мандатът му изтича след 2 месеца и изрази съжаление, че едва на края на престоя си в България е посетил Велинград. От страна на арабските страни има голям интерес за инвестиции в България, но и два големи проблема: сигурността и визовия режим, изтъкна д-р Ал-Салайме. Дългото чакане за визи и бюрокрацията са актуален проблем и за арабските туристи. Трябва да има улеснения, да не се чака толкова, да се подходи към бизнесмените и туристите с уважение и отговорност - това ще заявят арабските посланици и на предстоящата тази седмица среща с министър Румен Овчаров.
Посланиците бяха чакани гости и в Информационния център за малък и среден бизнес, където за тях бе подготвена от домакините и Историческия музей специална презентация за историята на Чепинския край. Но гостите се оправдаха с умора и не посетиха центъра.
Конкретният повод за визитата на дипломатите във Велинград бе поканата към тях от собственика на хотел “АБИР” г-н Наджар. Тази сериозна инвестиция на сирийския бизнесмен във Велинград получи много комплименти от страна на посланиците, които определиха хотела като истинска перла. Вечерта на 1 октомври всички те взеха участие в специалната вечеря, с която хотелът бе повторно официално открит.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1668