Спомени за славното минало на „Чепинец“
Дата: Tuesday, February 23 @ 09:11:00 UTC
Topic:


На 18 февруари се навършиха 43 години от деня, в който ФК „Чепинец“ написа една от най-славните страници в своята история. В този ден през 1978 г. велинградският тим, воден от старши треньора Борис Чолев и помощника му Христо Илинов, поднесе една от най-големите изненади в турнира за Купата на страната (тогава се наричаше Купа на Съветската армия) и отстрани на неутралния терен в Карлово един от грандовете на българския футбол – „Левски“ (тогава „Левски-Спартак“)! Победата беше още по-значима, защото „Чепинец“ се наложи на четвъртфинала над настоящия шампион и носител на купата!


В редакцията на вестника дойде Никола Сестримски – един от героите на този мач, който донесе снимки от славни мачове на велинградчани преди повече от 40 години. Той пожела да припомним тези незабравими мигове от миналото, които носеха радост и приятни емоции на хората от целия град. Никола Сестримски сподели, че по онова време хората са живеели с футбола, на домакинските мачове стадионът е бил пълен, а при гостуванията стотици привърженици са пътували с отбора. На мача с „Левски-Спартак“ в Карлово половината град е пристигнал да подкрепя отбора! Така е било и на мача с ЦСКА в София.
Тук трябва да се припомнят и приятелските срещи, които „Чепинец“ изигра през 1976 и 1977 г. с националния отбор на България и с националния отбор на СССР, който водеше подготовката си на Белмекен и беше съставен почти изцяло от играчи на „Динамо“ (Киев), спечелил през 1975 г. Купата на КНК и Суперкупата на Европа! Малко хора сега си спомнят за тези успешни години на велинградския футбол, а младите хора почти нищо не знаят! Никола Сестримски изрази и своето съжаление от факта, че всичко хубаво за „Чепинец“ е останало в миналото, а сега няма никакви поводи за радост. От дълги години отборът играе в областната група и не се вижда никакво развитие. В школата има само детски отбор, но без юноши, а в отбора играят твърде малко местни футболисти. По този начин няма как „Чепинец“ да се развива и постига успехи.
Какво се случи преди 43 години? В турнира за Купата на страната „Чепинец“, който играеше в Южната „Б“ група, последователно отстрани във Велинград отборите на „Ботев“ (Ихтиман) – участник в Южната „Б“ РФГ, с 4:2 и на „Етър“ (Велико Търново), участник в Северната „Б“ РФГ, с 4:3. В Чирпан беше преодолян отбор от „А“ РФГ - „Сливен“ с 4:0 (1:0 и 3 служебни гола заради неспортсменско поведение на сливенци и прекратяване на мача). Жребият определи на четвъртфинала „Чепинец“ да се срещне с „Левски-Спартак“. Редовното време завърши 1:1, като изравнителния гол за велинградчани отбеляза точно Никола Сестримски в 87 минута. В продълженията не бяха отбелязани голове и се стигна до изпълнение на дузпи. Отличните изяви на вратаря Тодор Филипов, който спаси две дузпи, и безпогрешни изпълнители на дузпи – Митко Ваклинов, Орлин Кадьов, Любомир Филипов и Спас Иванов - доведоха резултата при дузпите до 4:2. Всичко беше решено и нямаше смисъл да се изпълняват последните дузпи (за пети изпълнител е бил определен Никола Сестримски). С общ резултат 5:3 „Чепинец“ продължи своя исторически път в турнира за Купата и малко не му достигна да отстрани на полуфинала и ЦСКА „Септемврийско знам“ в София на националния стадион „Васил Левски“, където редовното време завърши 0:0, в продълженията 1:1 (изравнителен гол на Орлин Кадьов в 120 мин. от пряк свободен удар). При дузпите „Чепинец“ загуби с 3:4 и с общ резултат 4:5 отпадна от турнира на крачка от финала.
Ето кои футболисти на „Чепинец“ остават в историята с елиминирането на „Левски-Спартак“ на 18. 02. 1978 г.: Тодор Филипов - Тошко Юнака, Илия Попов - Попето (Любомир Филипов – Любо - 69 мин.), Антон Мицев - Тони, Йордан Илиев, Никола Кьосов - Кьоса (капитан), Димитър Муртин - Мишо (Красимир Симеонов – 67 мин.), Никола Сестримски - Панса, Орлин Кадьов - Орльо, Митко Ваклинов - Кигъна, Спас Иванов - Куто, Иван Благов - Ларата. Старши треньор Борис Чолев, помощник-треньор Христо Илинов.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16755