Гостува изложбата “Приказки от вечния град”
Дата: Tuesday, October 11 @ 09:45:45 UTC
Topic: Култура


На 7 октомври - Международния ден на музеите, г-жа Снежана Велева, директор на нашия Исторически музей, в присъствието на колеги от музея в Батак откри в Градската художествена галерия гастролиращата изложба-живопис “Приказки от вечния град” на Оля Ташкова.
Родена през 1963 г. в Бяла, тридесет години по-късно, през 1993 г., тя взема решение и се посвещава на живописта с космическа тематика. Критиката определя, че картините й принадлежат към нетрадиционното интуитивно изкуство, свързано с идеите за откриването на непознатата минало и бъдеще на човешката душа. Сюжетите й се определят като част от езотеричното познание за Вселената, а изкуството, което създава, като проява на личната й свръхсетивност. Тя рисува с пръсти и импулсивно, а създаденото от нея прониква в образите на микро- и макрокосмоса. Картините й пазят митологичното начало, а цветовете, които използва, са на истината, мъдростта, съвършенството, любовта -синьо, жълто, виолетово, розово.
Представяйки своите картини - над 20 платна с имена като “Микро и макро”, “Дзен”, “Преди взрива”, “Посланието на св. Арх. Михаил”, “Паралакс”, “Изгрев”, “Нова раса”, “Платото Наска”, “От високо”, “Неизречено”, художничката каза: “Който има уши - ще ги чуе, който има очи - ще ги види. Всеки човек е приказка и всеки човек е режисьор на своята приказка, която всеки разглежда в своята си тишина. Нека понятието “трудно време” не позволим да ни завладее, като се обърнем към своята си приказка.” Накрая художничката поздрави присъстващите на откриването на изложбата с едно изпълнение на Вангелис.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1677