Актуална тема събра специалисти от 12 държави на Юндола
Дата: Tuesday, October 11 @ 09:48:07 UTC
Topic: Бизнес


Базата на Лесотехническия университет на Юндола от 5 до 8 октомври бе домакин на международна научна конференция и събра над 40 специалисти от 12 държави на дискусия за влиянието на горските системи върху хидрологията и ерозията на почвата. Конференцията бе открита от заместник-министъра на земеделието и горите доц. Стефан Юруков. Сред участниците бяха специалисти от Националния институт по хидрология и метеорология, Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, шефът на РУГ Мехмед Велият, началниците на дивечовъдни станции и горски стопанства от региона.
Гостите бяха от Франция на запад до Иран на изток и от Холандия на север до Италия на юг. Този голям интерес според домакина на конференцията проф. Нино Нинов, ректор на ЛТУ, се дължи на особено актуалната тема във връзка с последните опустошителни наводнения по целия свят и ролята на горите за задържане на водната стихия. Международният интерес бе провокиран и от възможността специалистите на място да се запознаят с дългогодишната изследователската работа на стационара в района на Юндола. Той е създаден преди 40 години от тогавашния ректор на Лесо-техническия институт проф. Асен Биолчев и е един от най-старите в Европа. Уникалността на изследванията е в тяхната продължителност, точно това впечатлява колегите от чужбина, каза проф. Нино Нинов. Той бе щастлив да обяви, че занапред базата на ЛТУ на Юндола ще носи името на проф. Асен Биолчев.
Също толкова щастлив бе и ректорът на Софийският университет проф. Боян Биолчев, син на проф. Асен Биолчев. Той бе гост на конференцията заедно със своята сестра. “Вътрешно съм стоплен от отношението на колегите към моя баща, то показва любовта към учителя. Най-важното е, че делото на нашия баща е живо и продължава да работи за България”, сподели проф. Боян Биолчев.
Участниците в конференцията откриха паметна плоча на проф. Асен Биолчев, а като част от гостуването си на Юндола ще запомнят и дегустацията на вина и специалитети, организирана от домакините.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1678