Отложиха делото срещу Дулев “по болест”
Дата: Tuesday, October 11 @ 09:59:07 UTC
Topic: Криминална хроника


Внезапно заболяване на адвоката на Стоян Дулев и болничен с диагноза мениерен синдром на Красимир Беев станаха причина наказателното дело срещу г-н Дулев да бъде отложено от 7 за 17 октомври т.г. По наказателно дело 519/05 на Пазарджишкия окръжен съд Стоян Дулев е обвиняем, че като врид кмет на община Велинград през август 2004 г. е сключил договор с “Беев и Беев” и така е причинил сериозни имуществени вреди на общината. Обвинението бе повдигнато от Окръжна прокуратура по сигнал на общински съветници от Велинград, които додаха показания на предишното заседание по делото на 14 юли 2005 г.
За заседанието на 7 октомври като свидетели бяха призовани д-р Цветан Дафов, през чийто мандат като кмет е започната процедурата на обществената поръчка за чистотата и служителката в ОА Диана Баракова. Те ще дадат показания пред съда на 17 октомври, когато в залата трябва да дойде и два пъти вече неявилият се Красимир Беев, чийто подпис стои под договора със Стоян Дулев. Решението на 7 октомври да не се даде ход на делото бе взето след изслушване на страните. Окръжният прокурор Иван Даскалов бе на мнение да не се дава ход, тъй като обвиняемият Дулев няма защитник. Стоян Дулев заяви, че желае неговият адвокат да присъства на разпитите на свидетелите. Адвокат Тотев, който се яви от името на Община Велинград, поиска да бъде даден ход на делото. Той обяви, че от името на Община Велинград моли по чл. 154 от НК Стоян Дулев да бъде отстранен от поста кмет на общината за умишлено престъпление до приключване на съдебното производство по случая. Съдия Парпулова обяви, че такова искане от страна на прокуратурата няма и че тя не може да се произнесе, тъй като но е даден ход на делото. Тя отложи заседанието за 17 октомври, като преди това наложи глоба от 500 лева за неявяване на адвоката на обвиняемия, за което дори не бе представен болничен лист. След съдебното заседание адвокат Тотев обясни пред журналисти мотивите да се иска временно отсраняване на Стоян Дулев от кметския пост. Според адвоката се изпада в парадоксалната хипотеза, че Стоян Дулев като кмет на общината от една страна е граждански ищец по делото, а от друга страна е обвиняем по същото дело. (Съществува и възможност в качеството си на кмет г-н Дулев просто да изтегли иска на общината по това дело, а и по други дела, които общината е завела с иск за финансовото обезщетение срещу “Беев и Беев”).
По закон искането за временно отстраняване на кмет от длъжността може да се внасе от прокуратурата и тогава се разглежда на закрито заседание на съда.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1681