Юбилейно „Пролетно хоро“ през юли: 10 хора да завием, по 10 да ги умножим!
Дата: Tuesday, March 16 @ 08:35:21 UTC
Topic:


Тази година е юбилейна за фестивала „Пролетно хоро“, чието 10-то издание предстои. Началото беше поставено през 2012 г. и в следващите години фолклорното събитие растеше и се развиваше по възходяща линия. По традиция фестивалът се случва в съботен ден около първа пролет – 22 март, но наложените карантинни мерки, свързани с коронавируса, наложиха промени във времето на провеждането му. Така беше миналата година, когато „Пролетно хоро“ се състоя на 10 октомври. И тази година отново по същите причини се налага промяна в датата. Заради забраните и ограниченията, които са в сила до края на април, не се допуска събиране на големи групи хора на едно място и това наложи да се търси друго подходящо време.


Организаторите от сдружение „Пролетно хоро“ с председател Иван Пещерски съгласуваха с Община Велинград подходящ период за провеждане на фестивала. Тази година са определени две дати – 10 и 17 юли. Причината за това не е само юбилейното издание на фолклорната проява, а и постоянно нарастващият интерес и непрекъснато увеличаващият се брой на участниците от все повече танцови клубове в страната.
Очертава се тази година „Пролетно хоро“ да бъде Х юбилеен двоен фолклорен фестивал! За първи път фестивалът ще премине в два съботни дни с различни участници, като ще бъдат запазена традиционната програма на фестивала с представянето на различни видове народни хора от всички фолклорни области и преминаване на парад-дефиле.
Друга новост е, че този път танцовите групи и клубове ще покажат своите умения на открито, на централния площад „Николай Гяуров“, а не в залата на градския стадион. Намеренията са първото дефиле на 10 юли да бъде от парк „Вельова баня‘ до центъра, а второто – от „Боров парк“ до центъра.
Обмисля се възможността за двата дни на фестивала да бъдат поканени съответно оркестър „Роял Бенд“ от Благоевград и ансамбъл „Пирин“ от Благоевград. Идеята е изявените фолклорни състави не само да вземат участват във фестивала, но и да завършат програмата с концерти на сцената на централния площад.
„Провикнал се млад юнак, та го чули през девет планини в десета: „Де сте вие, млади моми, млади моми и ергени? Елате ни на празник, на празник и на веселба. 10 хора да завием, по 10 да ги умножим!“
Тази година мотото на Х Юбилеен национален фестивал за любители на български хора „Пролетно хоро“ ще бъде „10 години „ЗА“ хорото, 10 години „НА“ хорото.“
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16831