Още един клуб по художествена гимнастика във Велинград
Дата: Tuesday, March 23 @ 08:52:08 UTC
Topic:


В най-скоро време в нашия град ще се учреди и ще започне своята дейност нов спортен клуб по художествена гимнастика, който ще се нарича „Беси“. Досега във Велинград с този красив спорт се занимаха специалисти от пазарджишкия СКХГ „Диляна“ . Сега се очаква с появата на новия клуб да се увеличи броят на децата, които ще се занимават активно със спорт. В момента се подготвят и събират всички необходими документи за регистрирането на клуба в Агенцията по вписванията и като член на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ).


Като ръководител и треньор на новия клуб ще работи 26-годишната Мирена Христова, която започва да се занимавам с групова естетическа гимнастика в Португалия, в гр. Лисабон. Около 10 години продължава нейната кариера като състезател, след което се връща в България, за да започне и завърши висшето си образование. Дипломира се в Националната спортна академия „Васил Левски“ в столицата със специалност „Треньор по групова естетическа гимнастика“. Допълнително има квалификация за преподавател по физическо възпитание от Португалия. Започва треньорската си кариера в Спортен клуб по художествена гимнастика „Диляна“ - Пазарджик и в същото време работи и Спортното училище в Пазарджик, като води и тренировки в клона на клуб „Диляна“ във Велинград в продължение на 2 години.
Специално за вестник „Темпо“ Мирена Христова сподели как се е появила идеята за новия клуб: „Идеята за създаване на клуб по художествена гимнастика „Беси“ дойде от един от основателите и главен треньор на клуб „Беси“ по бойни спортове Красимир Толупов. Името „Беси“ избрахме и заради това, че клубът по бойни изкуства ще ни предостави своята зала за водене на тренировките по художествена гимнастика. Клубът все още няма регистрация във БФХГ поради факта, че му престои учредяване, набиране на деца и най-вече поради липсата на подходяща по размери зала за практикуване на художествена гимнастика, тъй като това едно от важните изисквания на федерацията. Групите, които ще се създадат, ще бъдат за художествена и естетическа гимнастика, и за масов спорт, като момичетата ще бъдат на възраст от 5 до 18 години. Груповата естетическа гимнастика е подобна на художествената гимнастика, но при нея съчетанията са в ансамбъл и са без уреди, повече прилича на танц. Надявам се, първата тренировка да се състои на 1 април 2021 г. и дано тогава да отпаднат сегашните ограничителни мерки.“
. Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16842