Таксата за минерална вода за 2020 г.: събрани 79 000, несъбрани 55 000 лева
Дата: Tuesday, March 23 @ 09:27:01 UTC
Topic:


Като последна точка в дневния ред на предстоящата сесия на 25 март са включени доклад за състоянието на водопреносната мрежа и отчет за сумите от такса водопренос на минерална вода, постъпили в общинската хазна през 2020 г. По точката съветниците няма да гласуват решения, тя е само за тяхна информация. Обичайно такива точки минават без никакво обсъждане, изказвания, анализи, предложения и т.н. А по темата има върху какво да се дебатира, защото тя е сред най-важните за развитието на Велинград.


Приходите от такса водопренос на минерална вода в общинския бюджет за 2020 година са минимални: 79 190 лева. Това са парите, събрани от общината от ползвателите минерални води от находищата „Велинград-Каменица“ и „Драгиново“ - хотели, къщи за гости, басейни, авапаркове и т.н. Общината стопанисва двете находища за срок от 25 години и е издала разрешителни за ползване на минерални води на около 50 фирми.
От такса са освободени обектите на общината, Общинското предприятие „Спортни имоти и пазари - ТИЦ“, учебни заведения и читалището в кв. Каменица. Отделно от тях остават около 55 000 лева, които са дължими от ползватели, но според отчета не са платени. Кои са некоректните платци може да стане ясно, ако общината публикува отчета на своя сайт.
Едно от възможните обяснения за ниската събираемост е, че 2020 г. беше година на тежка криза в туризма и паралелно с намалението на приходите от туристическия данък падат и приходите от минерални води. Но сравнението с предходни години по-скоро показва, че ниската събираемост на такса водопренос е тенденция. За 2019 г. в общината са постъпили 99 700 лева, а несъбраната сума е била 57 500 лева. Обяснението тогава беше, че трудностите по събирането на парите са заради наложените на общината запори.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16859