Среща с възкресителя на мита за Орфей
Дата: Tuesday, October 18 @ 08:43:39 UTC
Topic: Култура


Литературен клуб “Н.Й.Вапцаров” съвместно с общината и ОНЧ “Отец Паисий” организира на 13 октомври в Градската художествена галерия среща-разговор с Никола Гигов.
Никола Гигов е литературен творец, който се нарежда сред творците с национално значение, каза при предтавянето на госта Аврам Жерев. Семейството му е дошло от Западните покрайнини и повече от 50 години живее в Смолян. Никола Гигов през 1956 г. покрай унгарските събития бива изключен от университета и в продължение на 7 години е по затворите и лагерите, след тях се установява в Смолян и олага началото на една изключителна творческа дейност. За времето от началото на 70-те години до днес той е автор на 44 книги, от които 11 стихосбирки. Повече от 2500 публикации, от които 300 преведени на френски, руски, грузински, английски и 50 сценария за филми. Изключително жанрово многообразие: разкази, есета, исторически изследвания, стихове, от които повече от 100 са станали текстове на песни. Награждаван е многократно, носител на 4 златни медала за цялостно творчество, а тази година СБП му присъжда Първа награда за поезия. Тръгнал по пътя на аргонавтите, Николай Гигов стига до Колхида-Грузия и там му присъждат званието “колх”.
Силата на Николай Гигов е в Орфей, на когото той посвещава години търсения, проучване на документи и легенди и в резултат написването на 6 книги за певеца на Родопа планина. Той доказва, че едно от 90-те тракийски племена беси -говорещите с Бога, които са живели и по нашите земи, са имали писменост. И приемайки доказателствата му, световната научна мисъл се отнася с уважение към създадения в Смолян Международен Орфеевски център с председател Никола Гигов.
На велинградчани “възкресителят” на мита за Орфей Никола Гигов каза: “Орфей е най-големият мироносец в света. Той беше прекрасен мит и легенда за влюбения в Евредика певец, превзет от гръцкия митологичен пантеон, но вече не е.” В превод Орфей означава “магнитна светлина”. Никола Гигов призна, че изследванията му са започнали точно с името на Орфей и цитира Аполинер, който е казал “Орфей е по-дивен от 7-те чудеса на света” и Бетовен, който признава, че докато е композирал “Ода на Радостта”, с него е бил Орфей. За изследователя Н.Гигов най-големият грях на българската тракология е именно фактът, че тя не е приемала, че траките са имали писменост. Днес в музея в Берлин има ваза от Сицилия, която разкрива тракийското писмо. Н. Гигов сподели, че след 35 години търсене е гледал вазата и с подсъзнанието си е усещал, че в нея има има нещо и се оказало вярно. Китайците използват метода на умаляването и наслагването - метод, който и бесите са владеели. И той с помощта на техниката е уголемил писмото и е разбрал, че великите траки-беси са укрили своите знания и така е стигнал до 6-те каменни плочи. На 2188 м надморска височина при селата Гела и Мугла са тези плочи и за тях е в пълна сила понятието “думи в мълчание”, ще рече думи издълбани на камък. Плочата на Гела е с 1000 букви, а тази при Ореща с 2000 и има кръстен знак, което говори за християнизиране. Гърция спря протестите за Орфей, защото “Илиадата” и “Одисеята” са написани 700 години след Орфей, който е предстакал в навечерието на гибелта си и раждането след столетия на Исус Христос. Европейската историческа мисъл започна да приема, че ние сме кръстниците на Европа заради Орфей.
Сред специалистите в Европа Никола Гигов си е спечелил името “Смолянския чудотворец”. Сред учените, които кореспондират с него са унгарският професор Ференц Киш, който казва “Родопите за мен са българската Итака”; Ян Френкел от Москва; японецът проф. Мисако Маки го нарича Никола сан; финландският професор Хари Салман е категоричен: “Аз вярвам, че българската земя е утроба на европейската култура”, а проф. Майкъл Степ от университета в Невада, след заснемането на телевизиония филм “Н. Гигов - Изследователят на Орфей”, е започнал превод на книгите за Орфей. Ученикът на Никола Гигов от училището в Гела - учителят от СОУ “Христо Смирненски” в Ракитово Христо Кантарев каза за своя учител: “Възхитен съм от него. Той е един голям българин, певец на Родопите, духовен брат на Орфей. Сигурен съм, че делото му ще пребъде, защото води Европа при нас.” И накрая някои от преведените стихове и мисли на Орфей:
“Любовта е по-силна от смъртта”, “Земята може да се завладее с лира,не с меч!”, “Мой Бог е Любовта!”, “Искам да бъда небе-звездно, всевиждащо, за да те гледам с всичките тези очи!”
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1687