Успехи в борбата с Ковид-19
Дата: Tuesday, March 30 @ 09:36:06 UTC
Topic:


Седмицата от 21 до 28 март 2021 г. донесе добри новини за разпространението на Ковид-19 в община Велинград и региона. Регистрираните от РЗИ - Пазарджик случаи на Ковид-19 в нашата община са 34 - с 4 по-малко от предишната седмица. 30 от положителните тестове са във Велинград, 2 в Света Петка и по един в Грашево и Драгиново. През седмицата има само един починал с коронавирус - жена на 58 г. от Велинград, която е имала сърдечно заболяване и диабет. В съседната община Ракитово са отчетени 11 случая: 7 в Ракитово и по 2 в Костандово и Дорково, няма починали с Ковид-19.


Наред със спада на заболеваемостта, от общинската болница „МБАЛ Велинград“ идват и още позитивни новини. Те са свързани с лечението на двама пациенти - Анифе на 39г. от с.Пашови и Митко на 57г. от гр. Костандово. Ето какво разказват от болницата: „Анифе постъпва на 24 февруари в интензивния сектор на Ковид-отделението с дихателна недостатьчност - над 75% ангажираност на белодробния паренхим, коматозно състояние. В продължение на 12 дни пациентката е на изкуствена белодробна вентилация (12 дни в кома). В резултат на проведеното интезивно лечение и благодарение на положените изключителни грижи от страна на целия екип на КОВИД-отделението, месец по-късно тя е в добро общо сьстояние и с поглед насочен към дома. В момента с пациентката се провежда активна рехабилитация и съвсем скоро тя ще бъде при своите близки и роднини!
Митко постъпва в отделението на 5 март, също с остра дихателна недостатъчност и придружаващи сърдечно-съдови заболявания. Около седмица той също е на изкуствена белодробна вентилация. 19 дни по- късно, благодарение на интензивното лечение, Митко е в добро общо състояние и подобряваща се белодробна функция.“ Двамата пациенти благодарят от сърце на лекарите и целия медицински персонал на Ковид-отделението за положените грижи.
Продължава и дарителската кампания за разкриването на ново Ковид-отделение към общинската болница, разположено в сградата на „Медицински център Велинград 2017“?. Отварянето на новото отделение ще позволи да бъдат възвърнат функциите на Вътрешно отделение, чиято дейност в момента е блокирана, заради лечението на пациентите с коронавирус.
През изминалата седмица поредно дарение за Ковид-отделението направи Фани Шеврова: 1200 бутилки минерална вода (0.500 мл) и 20 бр. спални комплект. Всеки, който желае да помогне, може да направи дарение и по банковата сметка или на болницата.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16872