Македонци ни дариха паметна плоча и пръст от гроба на Владо Черноземски
Дата: Tuesday, October 18 @ 08:47:29 UTC
Topic: Общество и наука


191 братя-македонци събраха пари, с които направиха паметна плоча на Владо Черноземски и я дариха на родния му Велинград. Освещаването бе на 16 октомври, дни след като се навършиха 71 години от смъртта на дееца на ВМРО, а за тържеството пристигнаха 20 членове на сдружение “Хоризонти” от Охрид.
Паметната плоча бе поставена в парка между паметника на Вела Пеева и църквата “Света Троица”, на улицата, преименувана преди години на “Владо Черноземски”. Тук в неделя сутринта се събраха десетки велинградчани и гости от България и Македония, за да почетат паметта на родения като Величко Керин и приел по-късно революционното име Владо Черноземски, който през 1934 г. убива сръбския крал Александър. Сред гостите бяха народният представител от ВМРО Бойко Ватев, областните лидери на ВМРО Благо Петров и на БЗНС-НС Екатерина Каферинова, Иван Славчев от ССД, проф. Божидар Димитров, проф. Тодор Балкански, който бе и водещ на тържеството. Водосвет отслужи отец Антон, а църковният хор го превърна в емоционално изживяване за всички присъстващи. Плочата бе открита от Благо Петров и Любчо Кортелов от македонското сдружение “Хоризонти”, който каза, че колективната амнезия за миналото ни пречи много, но в Македония има хора, които знаят и помнят. Ако един човек сънува един сън, това си остава само сън, но ако много хора сънуват един сън, той става действителност. Сънят на Владо Черноземски беше между България и Македония да няма граници - нито географски, нито духовни, каза Любчо Кортелов.
Депутатът Бойко Ватев припомни, че Владо Черноземски не просто застреля краля на Югославия, а изпълни присъдата на хиляди поборници от ВМРО. Тираните трябва да знаят, че винаги ще се намери един български юнак, който да въздаде справедливост; ВМРО забавя, но не забравя, каза г-н Ватев.
С много вълнение за тежката историческа съдба на своите братя говори Панде Ефтимов от Македония, според когото Владо Черноземски е показал на света, че нашият народ знае да се бори и с голи ръце. Г-н Ефтимов връчи на председателя на ВМРО - Велинград Венцислав Еличин свещен дар - урна с пръст от гроба на Владо Черноземски в Марсилия. Проф. Божидар Димитров върна жеста с шепа пръст от това свещено за Велинград и България място, която да бъде занесена в Македония. Професорът бе категоричен, че Владо Черноземски не е терорист. В името на фанатични политически или религиозни идеи терористите убиват невинни хора, а Черноземски е изпълнил присъдата на един престъпник, виновен за смъртта на 30 000 българи в Македония. Затова Владо Черноземски е вдъхновение за младите хора като борец за свобода и правдини - доказателство за това бяха многото черно-червени знамена на ВМРО, които развяваха младежи от организацията. Не вечна памет, а вечна слава на героя, завърши емоционално проф. Божидар Димитров.
Тъй като на тържеството не присъстваха роднини на Величко Керин, кратко слово за родения в Каменица герой произнесе Атанас Пендаров. На фона на изпълнението на “Многая лета” хората поднесоха цветя върху паметната плоча. На финала водещият проф. Теодор Балкански припомни думите на признание за подвига на Владо Черноземски от страна на легендарния ръководител на ВМРО Иван Михайлов и сам заключи: “Да живее българската идея и българския народ!”.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1688