ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят
Дата: Tuesday, April 06 @ 09:05:49 UTC
Topic:


Искаме ли да ни е чисто във и около Велинград, трябва и сами да запретнем ръкави. През последните седмици има доста хора, които са решили да почистят, вместо само да констатират и да критикуват. Не чакат специално организирани акции, а какво са свършили със собствени усулия можете да видите на фейсбук страницата на Гражданско обединение „Чист Велинград“. „Темпо“ също ще пише за тях, защото заслужават адмирациите на обществото, а и дано да запалят и последователи.


Ето няколко примера:
Даниел Дичев от Велинград реши да почисти в района на Чолаков чучур, където традиционно е любимо място за изхвърляне на боклуци от „съзнателни“ граждани. Резултатът от неговата акция са 14 чувала отпадъци, които вместо да продължат да замърсяват природата, ще отидат там, където им е мястото.
Учениците от 1. б клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велинград, под ръководството на своята учителка г-жа Джиева, почистиха парка около кафе „Багера“ на ул. „Юндола“. Такива уроци възпитават! Учениците Александър Захариев, Ерол Ходжов и техни приятели също проявиха самоиниицатива, като на 3 април почистиха района на парк „Вельова баня“. Искат да продължат и канят всички желаещи да се присъединят към тях в следващите им акции за почистване.
И един пример от община Ракитово. Група от 8 доброволци Ракитово почисти 3-километровия път от Дорково до местността Метоха. За 3 часа момчетата и момичетата събраха 63 чувала с боклуци, изхвърлени край пътя.
В същото време от Гражданското обединение „Чист Велинград“ на 30 март съобщиха, че отново е започнало изхвърляне на боклуци на нерегламентираното сметище в района на ТМС до Драгиново. Точно това сметище предизвика репортажа в национална телевизия и подейства като катализатор на последващите действия и гражданска непримиримъст към замърсяването. След намесата на контролните органи сметището бе почистено, но някой пак започна да трупа отпадъци. Ден по-късно от общината обявиха, че служители на отдел „ИБКТ“ са установили извършителя, съставен му е акт и нарушителят сам е почистил мястото.
„Пролетта идва, бъдете усмихнати, здрави и неуморни за един по-хубав град и съхранена природа!“, призовават от ГО „Чист Велинград“. Но алармират, че на направената от обединението картата на незаконните сметища във и около Велинград все още почистените, зелени точки се броят на пръсти. Все още се чакат много отговори по важни проблеми от общината, както и конкретни действия от страна на администрацията. Работа има много, търсят се доброволци!
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16888