Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Дата: Tuesday, April 13 @ 08:13:06 UTC
Topic:


Извънредната обстановка заради Ковид-19 промени и графика за отваряне на пещерата Лепеница. Традиционно пещерата отваря за посетители на 1 април, но заради въведените противоепидемични мерки тази година ще започне да приема посетители от средата на април.


Идват почивни и празнични дни и, ако желаете да разгледате една от запазените в автентичен вид български пещери, най-добре е предварително да се свържете по телефон с пещерняците от Ракитово, които стопанисват Лепеница.
Пещерата Лепеница се намира в землището на община Ракитово, под връх Сютка. Тя е мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст, с дължина около 2 км. До нея може да се достигне по 11-километров път и от Ракитово, и по 10 км асфалт и 2 км макадам от Велинград.
Пещерата Лепеница от 1962 г. е обявена за „природна забележителност”. Пещерата е отворена за посетители първо през 1931 г., а след това през 2010 г. Тя не е благоустроена, а само е обезопасена, поради което в нея се влиза само с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането става на малки групи до 10 човека. Посетителят в Лепеница се чувства като истински пещерняк и вижда автентичнаат красота на подземния свят: подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата, за които разказват увлекателно водачите пещерняци.
Пещерата Лепеница е местообитание на 24 вида организми, от които 18 вида троглофили и 6 вида троглобионти. Сред троглофилите най-интересни са прилепите. Три от троглобионтите (Бръмбърчето на Буреш, паячето на Дренски и стоножката „Лепеница”) са уникални – от целия свят се намират само в тази пещера. За опазване на биоразнообразието посетителите се движат по определено трасе.
Пещерата Лепеница фигурира в книжката „100-те национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз. Тя е под номер 55 А, като от БТС съобщават, че за момента всички печати, които се поставят на последната страница като любителски, ще се зачитат като посетен обект.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16902